erre számítanak az intézményi befektetők

Alapvetően optimisták az idei kilátásokat illetően a hazai intézményi befektetők, a fejlett és a feltörekvő piacokon egyaránt emelkedésre számítanak. A kedvező hangulatot a jegybankok is támogatják, hiszen legkorábban a második félévben valószínűsítik a Fed kamatemelését, míg a Magyar Nemzeti Bank részéről egész évben folytatódhat a laza monetáris politika. A kőolajra vonatkozóan pedig meredekerősödést várnak az év során a szakemberek – derül ki a K&H Alapkezelő intézményi befektetők körében végzett felméréséből.

A K&H Alapkezelő hagyományosan évről-évre felméri, milyen várakozásokkal tervezik következő évi portfóliójukat az intézményi befektetők. A megkérdezett közel félszáz, összességében mintegy 700 milliárd forintos vagyont kezelő intézményi befektető a legfontosabb makrogazdasági adatok és események alakulásával kapcsolatban - a korábbi évektől eltérően - idén meglehetősen egységes állásponton van. 

Alapvetően kedvező hangulatra számítanak az idei évet illetően a megkérdezett befektetők, és a feltörekvő és a fejlett piacokon egyaránt a tavaly év végéhez képest magasabb árfolyamokat feltételeznek idén év végére. A pozitív hangulat a hazai tőzsdére és kötvénypiacra is átragadhat, igaz, ez utóbbi esetében már lényegi változást nem, csupán kisebb hozamcsökkenést valószínűsítenek. 

A szakemberek a magyar államadósság minősítésével kapcsolatban is kedvezően nyilatkoztak, hiszen meglátásuk szerint már a második félévben számítani lehet arra, hogy legalább egy hitelminősítőnél visszakerül Magyarország a befektetési kategóriába. 

A forinttal és az euróval szemben azonban már kevésbé bizakodóak, hiszen a hazai és az uniós deviza esetén is gyengébb árfolyamra számítanak az év végére. 

Az idei év befektetési szempontból is egyik legérdekesebb története, a kőolaj világpiaci árának alakulásával kapcsolatban meredek, több mint 20%-os emelkedésre számítanak a szakemberek, és év végére 65 dollárig várják visszaerősödni a WTI olaj hordónkénti árát. 

nem szigorítanak a jegybankok 

Az intézményi befektetők meglátása szerint a Fed esetében egyelőre még nem kell számítani a kamatemelésre, hiszen a túlnyomó többség (60%) véleménye szerint az amerikai jegybank a tervezett szigorítást csak a második félévben fogja meglépni, közel negyedük szerint pedig ez 2016-ra is áttolódhat. Így tehát az amerikai jegybank egyelőre nem fogja borzolni a piaci hangulatot. 

Az MNB esetében az év egészére maradhat a laza monetáris politika. A piaci várakozásokkal összhangban a befektetők többsége további lazítást feltételez, ezzel együtt az év végére a jelenleginél még alacsonyabb, 2%-os alapkamatra számítanak. 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 172 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 733 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 24,8milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -32,5  milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon:  980,5 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 850,0 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  130,5 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 123,9 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,6 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu