erre kell odafigyelni év végén

„Az ünnepi időszak nem csak a vásárlásról, a pénzköltésről szól, hanem tipikusan az az időszak, amikor érdemes átnézni megtakarításainkat, hogy időben dönteni tudjunk, és a jövő évi adóbevallásnál a legnagyobb adójóváírást igénybe vehessük” - tanácsolja Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Minden megtakarítónak tisztában kell lennie azzal, hogy a pénzügyi befektetéseknek nemcsak hozama, de adóvonzata is van. Számos módja van azonban ennek mérséklésére, amelyekkel különösen így év végén érdemes tisztában lenni. „Általánosságban elmondható, hogy a hosszú távú megtakarítások ösztönzése miatt a legalább három évre előre tervezett befektetésekre adókedvezmények vehetőek igénybe. Ahogy nő az időtáv, úgy növekszik az igénybe vehető kedvezmény mértéke, sőt az állami támogatás miatt adókedvezmény is igénybe vehető, ezek együttesen pedig mind a befektetés értékét növelik. Így az idő és az adó is nekünk dolgozik” - hangsúlyozta Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. Ha tehát előre láthatóan a következő években nem kell hozzányúlnia megtakarításához, ne várja meg az év végét, időben gondoskodjon az adóelőnyök kihasználásáról. 

megtakarítási számlák

A 3-5 éves időtávon kedvező tartós befektetési számlát (TBSZ) és a 10 évnél hosszabb időtávra szóló nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ) a megtakarítók egy része már ismeri. Figyelni kell azonban ezek időzítésére, hiszen a TBSZ esetében egy nulladik év, úgynevezett felhalmozási időszak van, amely január 1-től december 31-ig tart, majd ezt követően kezdődik meg a lekötési időszak. Fontos ez azoknak, akik még év vége előtt jó helyen akarják tudni idei megtakarításukat, de azok számára is, akik a legelső körben, azaz 2010-ben nyitottak TBSZ számlát, hiszen azok év végén megszűnnek, így az ott felhalmozott megtakarítás továbbvitelénél érdemes megspórolni az egy éves felhalmozási időszakot, és 2015-ös TBSZ-en elhelyezni azt. 

adóoptimalizáló befektetések

Nemcsak a megtakarítási számlákkal lehet azonban adókedvezményeket elérni. Az idei évtől lehetőség nyílt arra, hogy egy befektetési alap családon belül bármikor lehet mozogni az egyes alapok között. Az egyedülálló adóoptimalizálási lehetőség azt jelenti, hogy egyik alapból a másikba átlépéskor „családon belül marad” az EHO és a kamatadó is, és csak kilépéskor van „nettó” adókötelezettség. „Mindezek ismeretében azonban óva intünk mindenkit attól, hogy csupán az adómegtakarítási lehetőségek miatt, vagy ezek alapján helyezze el a megtakarításait, hiszen mindig az egyéni igényekhez kialakított befektetési stratégia és portfólió összeállítása a legfontosabb” - hangsúlyozta ki Zobor Zsuzsanna. 

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4100 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 935 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. június 30-án. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt években mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 185 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 509 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 15,9 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2015. június 30-án:
teljes kezelt vagyon:  1127 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 982 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 145 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,1 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,3 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu