erős a kísértés az MNB számára

Amíg az Európai Központi Bank továbbra is lazít, addig erős a kísértés az MNB számára, hogy újból csökkentse a hazai alapkamatot. Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar kötvénypiac továbbra is ígéretes befektetési célpont.

„Múlt héten a piacok három fronton is megerősítést kaptak, mivel az Európai Központi Bank nagy meglepetésre nemcsak a betéti kamatot, de az alapkamatot is csökkentette, és a kötvényvásárlási program keretösszegét is növelte – havi 60-ról 80 milliárd euróra. Ez hazai szemmel nézve leginkább a kötvénypiac számára lehet kedvező, hiszen az EKB tovább lazuló monetáris politikája lehetőséget teremt a Magyar Nemzeti Bank számára az újabb kamatcsökkentésre” - tájékoztatott Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Mivel az EKB jól meghatározott célja az infláció támogatása, ezért - Svájchoz hasonlóan, ahol jelenleg -0,75% a betéti kamat – elméletileg akár még lejjebb is mehet az euró kamata. Ezzel együtt pedig tovább erősödik az a vélekedés, hogy a központi bank a pénzügyi elnyomás (financial repression) újabb elemét is beveti: a csupán 2002-ben bevezetett 500 eurós bankjegy megszüntetésével korlátozhatja a készpénzforgalmat és az euró betétetek kivonását.

eközben a tengerentúlon…

Míg Európában a galambok repkednek, addig a Fed már a következő kamatemelésre készül. Nem csoda, hiszen a stabil gazdasági növekedés mellett a munkaerőpiac is erősödik. A jegybankok eltérő politikája egyúttal az amerikai dollár erősödését is támogatja az euróval szemben, így a következő hónapokban az euró/dollár árfolyam csökkenésére lehet számítani.  

 

további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2015. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 1076 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

 

Főbb adataink:

K&H Bank
2015. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 222 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 2 582 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 38,1 milliárd

K&H Alapkezelő
2015. december 31-én:
teljes kezelt vagyon: 1 164 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 1 012 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 152 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 11,9 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 142,5 milliárd
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 3,4 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 1,9 milliárd

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu