Érdemes türelmesnek lenni a hazai tőzsdén befektetőknek

A feltörekvő kötvény- és részvénypiacokon zajló tőkekivonás miatt az elmúlt években rendre kétszámjegyű hozamot elérő hazai részvénypiac elvesztette lendületét. A törökországi helyzet fokozódásával az elkerülő befektetői hangulat is folytatódhat rövid távon, 3 hónapon túl nézve azonban a gazdaság növekedése és a vállalati szektor kedvező kilátásai ismét felfelé húzhatják a jelenleg olcsónak tekinthető hazai tőzsdét – jelezte a K&H.

Az elmúlt 3 év nagyon jól sikerült a hazai tőzsde szempontjából, hiszen a 2015-os 43,8%-os emelkedés, majd a 16-os 33,8%-os és a tavalyi 23%-os árfolyamnövekedés is a legjobban teljesítő befektetési eszközzé tette a magyar részvénypiacot. Ennek megfelelően a befektetők is magas szintre emelték a várakozásokat. Idén azonban jócskán megtört a lendület, hiszen év eleje óta közel 10%-ot esett a BUX, alulteljesítve ezzel más feltörekvő részvénypiacokat is.

„Jelenleg egyértelműen az elkerülő befektetői hangulat és a tőkekivonás jellemző a feltörekvő kötvény- és részvénypiacokra, amit tovább erősítenek a Törökországgal kapcsolatos problémák. Ezen túlmenően azonban hazai szinten komoly, fundamentális okát nem látni az árfolyamcsökkenésnek, hiszen az első negyedéves növekedési adatok is kedvezőek voltak, és az eddig látott vállalati gyorsjelentések is a várakozások közelében alakultak” – tájékoztatott Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

keleten a helyzet fokozódik

„A június 24-i választások közeledtével a török helyzet várhatóan tovább romolhat, ami magával ránthatja a többi feltörekvő piacot, így a hazai eszközöket is, ezért rövid távon a jelenlegi negatív befektetői hangulat folytatódása lehet a meghatározó. 3 hónapon túlra tekintve azonban már erősebb hatást fejthetnek ki a cégek fundamentumai, miközben a hazai gazdaság a második negyedévben is kedvező növekedést produkálhat, így a BUX újra felfelé veheti az irányt. Ezt erősíti az is, hogy év végére magasabb P/E értékeltséget várnak az elemzők, hiszen az alacsony árfolyamokat látva hamar visszatérhetnek a befektetők – és ezzel az árfolyamemelkedés is” – részletezte a várható forgatókönyvet a befektetési szakember.

a kék árnyalatai

  • MOL: a magas olajár pozitív irányba tolhatja a részvényárakat.
  • OTP: a hitelbővülés és az akvizíciós tervek kedvezően hatnak az OTP papírokra.
  • Richter: jelenleg a leggyengébb láncszem, a kedvezőtlen híreket azonban már beárazták a befektetők, így előre tekintve bármilyen pozitív hír felfelé húzhatja az árfolyamot.
  • Telekom: a telekommunikációs piacra egye erősödő versenyhelyzet jellemző, ami a következő időszakban is kockázatot jelent.

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu