érdemes még beszállni a regionális tőzsdékbe

A hazai részvénypiaci emelkedéshez hasonló trend volt jellemző a régió többi tőzsdéjén is a tavalyi évben. A K&H befektetési szakemberei szerint még mindig érdemes beszállni a regionális részvényekbe, az emelkedő munkaerőköltségek miatt azonban kiugró növekedésre nem lehet számítani.  

„A régiós országok gazdasági teljesítménye kiválóan alakult 2017-ben, és a várakozások szerint ez a növekedési ütem az idei évben is megmaradhat. Az európai konjunktúra beindulása mellett a belső fogyasztás erősödése is tovább húzhatja felfelé a régiós országok teljesítményét, ami egyértelműen jó hír a vállalati szektornak. Az egyre dráguló munkaerő miatt azonban már nem várható a profitszintek „felrobbanása”, jelenleg inkább egyszámjegyű eredménybővülés várható” – tájékoztatott Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„Az elmúlt években rendre alulértékelt profitvárakozások miatt viszont a régiós piacok árazási szintje jelenleg relatíve alacsony a feltörekvő piacokhoz képest, így még mindig jó lehetőség kínálkozik a beszállásra. Főként úgy, hogy amíg nem érkeznek meg a negyedéves jelentési számok, addig a jellemzően óvatos nagy nemzetközi befektetők – akik a vételeket inkább a vállalati eredmények megjelentetéséhez időzítik – egyelőre még távol maradnak” – hangsúlyozta ki a befektetési szakember.

Ami felülírhatja ezt a kedvező forgatókönyvet az a nemzetközi befektetői hangulat romlása, ami jelentheti a fejlett országok nem várt lassulását, vagy negatív geopolitikai események bekövetkezését. Az egyes országok belpolitikai helyzete (cseh és román kormány instabilitása, lengyel-EU konfliktus) némileg árnyalja a kedvező makrogazdasági mutatókat, befektetőként azonban érdemes a jelenleg fennálló kedvező vételi lehetőségre fókuszálni, és régiós részvényeket is tartani a portfólióban.

nyerő cégek, szektorok

A legnagyobb tőzsdei vállalatok közül a bankok és energiacégek kilátásai lehetnek a legkedvezőbbek. A pénzintézetek számára a beinduló hitelbővülés és néhány jegybank (cseh, román) már meglépett kamatemelése, az energiacégeknek pedig az emelkedő nyersanyagárak és a végtermékek iránti erősödő kereslet nyújt lehetőséget a további erősödésre.

További információ: www.trendmonitor.hu

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu