energetikai korszerűsítésre készülnek a vállalatok

Lépnek a vállalatok a magas energiaköltségek ellen: tízből hat cég ezért már nyáron tesz valamit annak érdekében, hogy alacsonyabb számlákat kelljen fizetnie - derül ki a K&H kutatásából. Főként korszerűsítő beruházásokban gondolkodnak, de a világítás észszerű használata is népszerű intézkedés. Az ágazatok közül a kereskedelem a legérzékenyebb az energiaárakra, itt tízből hét vállalat tervez valamilyen lépést a költségek lefaragása érdekében. Az egyéb, nem energiahatékonyságra irányuló fejlesztések viszont még váratnak magukra, ugyanis a termelő gépek beszerzését és az informatikai fejlesztést tervezők aránya is jelenleg mélyponton van.

Egy éve módosultak a rezsiszabályok, ami úgy tűnik lépésre készteti a cégek nagy részét. Ezt mutatja a K&H nagyvállalati növekedési index, ami a magyarországi, kétmilliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező cégek következő egy évre vonatkozó várakozásait vizsgálja. „Idén nyáron tízből hat cég tervez olyan intézkedést, amely segítségével csökkenteni tudja az energiaköltségeit. Minden harmadik vállalat ráadásul olyan korszerűsítő beruházást valósít meg, amellyel nem csak a melegebb hónapokban, hanem az év egészében energiát spórolhat meg” - mondta el Rajna Gábor, a K&H Vállalati divízió vezetője. Emellett minden hetedik vállalat (13%) a világítás korlátozásával igyekszik alacsonyabban tartani a céges költségeket.

a kereskedelemben a legégetőbb a korszerűsítés

A magasabb energiaszámlákra igen eltérően reagálnak a különböző ágazatok. A kereskedelemben tízből hét vállalat tervez olyan intézkedést bevezetni, amivel faragni tudnak az energiaköltségekből. Ezzel szemben az iparban és szolgáltató szektorban jóval kevesebben, csak a cégek fele készül ilyenre. Ágazattól függetlenül az energetikai rendszerek korszerűsítése az elsődleges cél.

mélyponton az egyéb fejlesztések

A kutatásból kiderül, hogy az egyéb fejlesztéseket tekintve megszakadt az előző negyedévben tapasztalt optimizmus. Az akkori 57 százalékhoz képest ugyanis jelenleg a vállalatok csupán 40 százaléka tervez fejlesztést a következő egy évben, ami az index történetében az eddigi legalacsonyabb arány. A beruházást tervezők leginkább termelő gépbe (15%), informatikába (13%) vagy digitalizációba és innovációba (12%) fektetnének, tehát főként hatékonyságnövelő fejlesztésekben gondolkodnak a vállalatok. A nagy fejlesztési hullám nem most fog elkezdődni, az első két beruházási célt tervezők aránya ugyanis mélyponton van. A termelő gépek beszerzése 10 százalékponttal, míg az informatikai beruházások 15 százalékponttal visszaestek az előző negyedévhez képest.

             

 

a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról

A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nem-állami nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint, hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A kutatás 200 darab, a 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó, nem állami tulajdonú cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A felmérést az Impetus Research készítette 2023. május 15. és június 9. között a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megrendelésére.

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu