Elszámoló levél a kézben? Így cseréljünk hitelt

A változó körülmények gyakran rákényszerítik a hiteleseket, hogy a társadalmi átlagnál tájékozottabbak legyenek, és jóval tudatosabban hozzák meg pénzügyi döntéseiket. Ők azok, akik tudják, hogy érdemes a mindenkori legkedvezőbb feltételeket és pénzügyi megoldásokat felkutatni és időről időre ellenőrizni. Például fontos emlékeztetni magunkat arra is, hogy bizony a hitelek váltására is van lehetőség – de ezt csak nagyon körültekintő döntés alapján szabad megtenni! Hogy hogyan? Íme 5 tipp a K&H-tól, hogy mire is figyeljünk, ha a forintosításhoz kapcsolódóan gondolkodunk hitelcserén.

1.    Az elszámoló levelünkkel a kezünkben nézzünk körül a hitelajánlatok között!
Számos összehasonlítást segítő oldal van, de a bankok honlapján is találunk döntést segítő kalkulátort. Ezeket mindenképpen érdemes megnézni.
Az elszámoló levélben szereplő fennálló forintösszegre, havi törlesztő részletre és a hátralévő futamidőre van szükség a minél pontosabb összehasonlító számításhoz, amiből kiderülhet, hogy mennyivel járunk jobban az új hitellel, tehát havi vagy akár éves szinten mekkora összeget spórolhatunk meg! Mérlegeljük a kamatkockázatot, amely a választott kamatozás típusától és a választott kamatperiódustól függhet!

2.    Írjunk listát minden felmerült kérdésünkről és foglaljunk online időpontot egy személyes megbeszélésre!
Akár távbankárral, akár személyes tanácsadóval beszélünk, gyűjtsük össze előre kérdéseinket, amelyeket fel szeretnénk tenni, és amelyek alapján döntést tudunk hozni a hitelváltással kapcsolatban. Foglaljunk előre időpontot, így a szakember is elegendő időt szán ránk, és helyben is segíthet a szükséges kalkulációk elvégzésében.

3.    Nézzünk utána, melyik banknál kezdeményezhető az új szerződéskötés a meglévő tartozásra vonatkozó felmondólevél és fennálló hiteltartozásról szóló igazolás nélkül is!
Lehetséges, hogy elegendő a meglévő kölcsöntartozás írásos felmondását az új hitelre vonatkozó pozitív hitelbírálat után kezdeményezni. 

Az előminősítéshez és akár az igénylés elindításához a K&H például csupán az 

  • eredetileg folyósított hitel kölcsönszerződését

  • elszámoló levelet

  • a havi rendszeres jövedelmet befogadó 3 havi bankszámlakivonatot kéri.

4.    Két fontos határidő, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül:
Az egyik az elszámoló levél kézhezvételétől számított 31. nap.
Ugyanis csak ezután kezdeményezhető a felmondás, mert a 31. napon válik hatályossá a forintosított hitelszerződés. Jogi szempontból ettől a ponttól valósul meg az elszámolás, azaz ha ezen határidő előtt történik a felmondás, az még az elszámolás előtti (pl. devizaalapú) hitelszerződésre vonatkozik majd. Tehát a felmondási nyilatkozatot a 31. naptól számított 60 napon belül kell benyújtani a kiválasztott új pénzintézethez.

A másik fontos határidő az elszámoló levél kézhezvételétől számított 91. nap. 

Eddig lehet ugyanis a hitelszerződést végtörlesztéssel díjmentesen megszüntetni. A 91. nap után történő felmondás esetén egy bank a fennálló tartozás után százalékos díjat számíthat fel.

Mivel a határidők betartása nagyon fontos, tájékozódjunk a kiválasztott banknál az elbírálás menetéről, várható időtartamáról!

5.    Ha úgy érezzük, hogy megvan a kiválasztott új bank, ahol a hitelünket szeretnénk biztos kezekben tudni, mindenképpen térjünk ki arra, amikor begyűjtjük a döntéshez szükséges információkat, hogy mi történik, ha beadjuk az igénylést, de már lejár a fentebb említett 91 nap, és ezért muszáj a díjmentesség miatt felmondanunk a régi banknál a szerződést, de még nincs válasz az új banktól!
Van olyan pénzintézet, amely ezt a helyzetet azzal segíti, hogy ha ki is csúszik az ügyfél a díjmentes végtörlesztési időszakból, akkor a hitelösszegbe beépítésre kerül a régi bank végtörlesztési díja.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 179 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 442 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 28,2 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -29,1 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,8 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 128 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu