Eleget tudnak a gyerekek a pénzügyekről?

folytatódik a K&H országos tudásversenye

Újra indul a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! országos tudásverseny, amelyben általános iskolai tanulók tehetik próbára pénzügyi ismereteiket. A K&H Csoport támogatási stratégiájának egyik kiemelt területe, a fiatalok oktatása jegyében immár második alkalommal rendezi meg az egész tanéven át zajló, háromfordulós vetélkedőt, amely során nemcsak a tanulókat, hanem az iskolákat és a pedagógusokat is díjazza. A verseny zsűrijében a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal, valamint az RTL Klub két ismert személyisége, Holló Márta és Szujó Zoltán is képviselteti magát.

„A K&H Csoport kiemelten fontosnak tartja, hogy a felnövekvő generáció, a jövő társadalmának tagjai mielőbb elsajátítsák az alapvető pénzügyi ismereteket annak érdekében, hogy felnőttként jobban eligazodjanak a pénz világában, tudatos döntéseket hozzanak, és ezáltal is teljesebb életet élhessenek. A tavaly első alkalommal meghirdetett K&H Vigyázz, Kész, Pénz! országos tudásverseny játékos, kreatív feladatain keresztül 89 iskolából több mint 600 tanulót ösztönözhettünk arra, hogy foglalkozzanak a pénz világával” – mondta Dr. Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese, a Lakossági banki üzletág vezetője.

“A vetélkedő során a csapatoknak számos feladattal kellett megbírkózniuk, és általában elmondható, hogy az alsósok különösen jól szerepeltek a pénzügyi szituációs játékban, viszont nem tudták kitölteni a postai csekket, és sokat tévesztettek az alapvető fogyasztási cikkek árának meghatározásánál. A felsősök az online rendelési feladatnál kiemelkedően teljesítetettek, viszont a családi költségvetést a legtöbb csapat nem tudta összeállítani. Bízunk benne, hogy a 2011/2012. tanévi versenynek köszönhetően még több kisiskolás ismerkedik meg a legfontosabb gazdasági és pénzügyi tudnivalókkal, és évről-évre jobb eredmények születnek majd” – tette hozzá Dr. Bába Ágnes.

A tudásversenyre általános iskolai tanulók nevezhetnek 3-5 fős csapatokkal, 4 kategóriában (1-2., 3-4., 5-6. és 7-8. osztályosok). A háromfordulós verseny első, online fordulója során a csapatoknak a verseny honlapján található 4 feladatot kell megoldaniuk és beküldeniük 2012. január 10-ig. A legjobb megoldásokat beküldő csapatok a márciusban induló regionális középdöntőkön versenyezhetnek, majd a májusban megrendezésre kerülő budapesti döntőn kell bizonyítaniuk pénzügyi ismereteiket. A tudásverseny feladatainak mindegyike kötődik a pénzügyekhez, melyek között kvízkérdések, gyakorlatias feladatok, háztartási és pénzügyi feladványok is szerepelnek. Az első, online forduló feladatai és a verseny további részletei a {lll www.kh-ezkeszpenz.hu }weboldalon találhatóak.

A K&H Csoport a verseny elbírálására Szalay Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Kultúra Központ vezetőjét, Dr. Grimm Krisztinát, a Fogyasztóvédelmi Iroda vizsgáló vezető főtanácsosát, Bíró Pált, az r-time ügyfélkapcsolati igazgatóját és Kohári Editet, a Frame Film Kft. ügyvezető igazgatóját kérte fel. A zsűriben Holló Márta, az RTL Klub szerkesztő-művorvezetője, valamint Szujó Zoltán, az RTL Klub műsorvezetője és sportriportere is helyet foglal.

„Anyagi helyzetünk, pénzügyi döntéseink egész életünkre hatással vannak, lehetőségeket és korlátokat teremtenek számunkra. Ezért az egészséges életmódra neveléshez hasonlóan fontos már gyermekkorban kialakítani a tudatos pénzügyi szemlélet alapjait. Ha azt szeretnénk, hogy a felnövekvő generációk képesek legyenek pénzügyileg is megalapozott döntéseket hozni, akkor már gyerekkorban fontos megtanulni, mi a pénz szerepe, hol van a helye világunkban és értékrendszerünkben. Az MNB és a Pénziránytű Alapítvány az elmúlt években számos lépést tett a hazai lakosság, ezen belül pedig a fiatal korosztályok pénzügyi műveltségének fejlesztése érdekében, ugyanakkor fontosnak és szükségesnek tart olyan, a pénzügyi szolgáltatások piacának szereplői által megvalósított kezdeményezéseket is, mint például a K&H tudásverseny programja” – mondta Szalay György.

"Versenyfelügyeleti tapasztalatok és kutatási eredmények alapján is alacsony a pénzügyi kultúra szintje Magyarországon. Az informáltság, információszerzés fontosságára ugyanakkor a pénzügyi válság erőteljesen felhívta a figyelmet, és ezáltal a fogyasztók ezirányú képzése, tájékoztatása is előtérbe került. A jövőbeni folyamatok alakításának hatékony eszköze lehet, ha már fiatal korban megkezdjük a használható ismeretek közvetítését, így nagy örömmel veszek részt az országos tudásverseny zsűrijében. Ráadásul a verseny során ismereteiket felhasználják, alkalmazzák a résztvevők, így aktív, megmaradó pénzügyi tudáshoz jutnak, és az informálódásra, körültekintő döntésre vonatkozó attitűd alakul ki. Az egyéni, tájékozott döntéshozatal pedig nemcsak a pénzügyi, hanem valamennyi piacon a hatásos verseny egyik alapvető feltétele” – mondta Dr. Grimm Krisztina.

„Gyerekkoromban a pénzügyi ismereteket a Gazdálkodj okosan! című társasjáték jelentette, és először az egyetemen tanultam közgazdaságtant. Az én generációm ma már gyerekeket nevel, és nem vagyok biztos abban, hogy tudja, hogyan és mire kell megtanítani őket. Abban viszont biztos vagyok, hogy nagyon nagy szükség lenne erre az ismeretre, mert tudniuk kell a gyerekeknek, hogy mi mennyit ér, miért tanulnak, dolgoznak, és a vágyaikat hogyan tudják megvalósítani. Ezért csatlakoztam örömmel ehhez a programhoz, és bízom benne, hogy nagyon sok gyereknek és ezzel együtt családnak segíthetünk abban, hogy a jövőjüket tervezhessék, és előbbre jussanak” – mondta Holló Márta.

A gyerekek Netbookot, iPod-ot, hordozható DVD lejátszót, digitális rajztáblát, IceWatch karórát és Geomag játékot, az iskolák irodatechnikai berendezést, sportszercsomagot, valamint könyvcsomagot nyerhetnek. A felkészítő pedagógusok munkáját ajándékutalvánnyal jutalmazzák.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 440 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.
A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2011. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 214 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2922 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,7 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,5 milliárd forint

K&H Biztosító
2011. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,0 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,0 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,1 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,6 milliárd forint

Kapcsolattartó

Bak Anita

Merlin Communications
  • +36 1 336 2700, +36 20 959 27 15
  • abak@merlin.hu