Egyre szélsőségesebb az időjárás a Kárpát-medencében

A meteorológiai információkra támaszkodva a biztosítók évtizedek óta igyekeznek minél pontosabban megbecsülni a viharkárok helyszínének valószínűségét. A rendelkezésre álló adatokból és a megfigyelésekből mára komoly rendszert építettek ki a kockázatok minél pontosabb felmérésére. Az elmúlt évek szélsőséges időjárási eseményei miatt azonban egyre kevésbé tudnak támaszkodni a korábbi méréseken alapuló rendszerekre, mert az eddigi tapasztalatokat rendre megcáfolják a globális felmelegedés miatt mind gyakoribb, váratlan viharok, árvizek és egyéb természeti katasztrófák.

A természeti csapások, viharok, árvizek, aszályok minden évben jelentős károkat okoznak az épületekben, járművekben és a mezőgazdaságban. Az évtizedek során vezetett időjárási nyilvántartások alapján mindeddig hazánkban is viszonylag pontosan meg lehetett becsülni a viharkárok helyszínének valószínűségét. Így a biztosítók pontosabb képet alkothattak arról, hogy mely területeken várhatóak a káresemények, és ennek megfelelően árazták be termékeiket. Az elmúlt évek szélsőséges időjárása azonban azt mutatja, hogy a szélsőséges meteorológiai események rácáfolnak az összefüggésekre és törvényszerűségre.  

„A meteorológiai intézetek számításai és saját kár-adatbázisunk alapján ismertek, melyek a viharos időszakok és területek, ahol nagyobb eséllyel fordultak elő nagy kárt okozó meteorológiai események. 100 évre visszamenőleg állnak rendelkezésünkre adatok régiónként arról, hogy mekkora valószínűséggel fordulhatnak elő ott az egyes természeti károk. Ez ügyfeleink számára is kedvező és hasznos módszer, hiszen az olyan kockázatok után nem kell magasabb biztosítási díjat fizetniük, amelyek az ő esetükben nem jellemzők vagy nagyon kicsi eséllyel fordulhatnak elő. Az elmúlt évek időjárási eseményei azonban egyre inkább ellentmondanak a korábbi törvényszerűségeknek. A globális felmelegedés miatt ma már gyakorlatilag bárhol és bármikor kialakulhat komoly károkat okozó vihar a Kárpát-medencében.” – nyilatkozta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

„Magyarországon a klímaváltással foglalkozó szakemberek szerint elsősorban a csapadékhiány okozhat gondot a jövőben (…) Úgy tűnik, a Kárpát-medencében valamivel erőteljesebb felmelegedés várható, mint globálisan. A Kárpát-medencében a gyakoribb aszályok ellenére nő az árvízveszély is. A nyári csapadék ritkább lesz ugyan, de annál kiadósabb. A felmelegedéssel együtt járó szélsőségek miatt nő a minden eddiginél hatalmasabb dunai és tiszai árvizek esélye is.” forrás: Agrárgazdálkodási Kutató Intézet 2010-es tanulmánya

„A hozzánk beérkezett káresetek látványosan alátámasztják ezt a tendenciát. Az elmúlt év természeti nagykáraival kapcsolatos biztosítási kifizetések soha nem látott mértéket értek el. Tavaly több mint 900 millió forintot fizettünk ki ilyen kárt szenvedett ügyfeleinknek[1]. Ez a korábbi öt év átlagának több mint négyszerese. Úgy tűnik azonban, hogy még a közvéleményt sokáig foglalkoztató természeti csapások - például a tavaly nyári viharok és árvizek - sem ébresztették rá azokat, akik nem rendelkeznek lakásbiztosítással, hogy mennyit kockáztatnak. Sőt, a Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint a katasztrófakárok ellenére 2010-ben tovább csökkent a lakásbiztosítások száma[2]. Sajnos túl sokszor látjuk, hogy egy hirtelen jött felhőszakadás, orkán vagy villámcsapás pár perc alatt egy élet munkáját teszi tönkre. Érdemes tehát mérlegre tenni, mennyit ér az otthonunk. Már havi pár ezer forintért mindenki talál otthonbiztosítást a biztosítók kínálatában.” – tette hozzá Kaszab Attila. 

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 600 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki. A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2010. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 219 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 3223 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 36,1 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 27,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2010. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 8,4 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 102,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,7 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,7 milliárd forint

 

[1] Mezőgazdasági károk nélkül számítva

[2] http://www.mabisz.hu/images/stories/docs/sajto/sajtokozl20100909.pdf

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu