egyre jobban bíznak a magyar gazdaságban a nagyvállalatok

Erősebb forintra és a gazdaság jelenlegi teljesítményének folytatódására számítanak a legnagyobb hazai cégek - derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index második legutóbbi adataiból.

Tavaly év eleje óta csaknem felére csökkent azoknak a hazai nagyvállalatoknak a száma, amelyek a magyar gazdaság visszaesésére számítanak. Ezzel együtt is maradt azonban az óvatos hangulat, hiszen a javuló gazdasági környezetben bízó cégek aránya érdemben nem emelkedett, inkább a jelenlegi növekedési ütem folytatódására számítók tábora erősödött. 

„Azt látjuk, hogy ha nem is töretlenül, de az elmúlt másfél év alatt erőteljesen, 22%-ről 12%-ra lecsökkent a gazdaság visszaesését feltételező cégek aránya, miközben minden második vállalat (53%) a mostani, kedvező növekedési ütem stagnálására számít, további 35%-uk pedig erőteljesebb növekedésben bízik” - részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője. „Továbbá a hazai nagyvállalatok több mint fele nem számít jelentős gazdaságpolitikai változásra a kormányzat részéről, és mindössze 15%-uk vár növekvő adó- és közterheket a következő egy év során” - tette hozzá a szakember.

A forint árfolyamának alakulására vonatkozóan 10-ből 6 vállalat a felméréskor jellemző 306 forint körüli euró árfolyammal tervez a következő fél év során, minden tizedik nagyvállalat szerint pedig még a 306 forintnál is erősebb euró árfolyamra lehet számítani. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb cégek döntéshozóinak megítélése szerint a jelenlegi, 310 forint körüli sávból év végéig még erősödhet a hazai deviza. 

a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról

A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A kutatás 550, 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó cég döntéshozójának megkérdezésével történik. Az idei második negyedéves felmérés 2015. április 18. és június 11. között történt.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4100 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 935 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. június 30-án. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt években mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 185 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 509 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 15,9 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,1 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,3 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu