egyelőre nyugodtak a piacok

K&H trendmonitor 2017. III. negyedév

Az előttünk álló negyedév árfolyammozgásait leginkább az fogja meghatározni, hogy a befektetők hogyan reagálnak majd a Fed hamarosan megkezdődő tőkekivonására. A piacok egyelőre nyugodtak, de érdemes ébernek lenni, mert a csökkenő jegybanki élénkítés a részvény- és a kötvénypiacokon is jelentős árfolyammozgást okozhat - figyelmeztet a K&H Alapkezelő. 

A Fed bejelentése alapján jelenleg azt várja a piac, hogy szeptembertől kezdődik meg a mérlegszűkítés, ezért az előttünk álló hónapok piaci ingadozásainak irányát és mértékét leginkább az fogja meghatározni, hogyan reagálnak majd a befektetők a tőkekivonásra. „Amikor 2013-ban először szó volt a Fed csökkenő jegybanki élénkítéséről, 1,5%-ról 3%-ra pattant az amerikai 10 éves kötvényhozam, és a feltörekvő piacok is erős pofont kaptak. Kérdés az, hogy az alacsony olajár és a csökkenő inflációs várakozások mellett vajon tényleg folytatódhat-e a jegybanki szigorítás, másrészt, ha igen, az mekkora piaci kilengést okozhat” - mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

„Egyelőre úgy tűnik, hogy a piacok nem tudnak esni, mivel folyamatosan jönnek újabb befektetők, így a részvénypiac továbbra is jól teljesít, és a 10 éves amerikai államkötvény hozama is gyakorlatilag az év eleji szinten van (2,3%). Ennek ellenére nem bízhatjuk el magunkat, hiszen könnyen fordulhat a kocka. Ahogyan a mennyiségi lazítás kezdetekor a részvény- és kötvénypiacok együtt mozogtak, és egyaránt erősödni kezdtek, ennek most akár az ellenkezője is megtörténhet, miközben a kedvező gazdasági fundamentumoknak köszönhetően a részvénypiacok kilátásai továbbra is kedvezőek” - tájékoztatott Kovács Mátyás.

Eközben az Európai Központi Bank is meglebegtette az eszközvásárlási programjának kivezetését. Az egyelőre inkább csak a piac teszteléseként felfogható bejelentésre a kötvényhozamok máris reagáltak: a német 10 éves államkötvény hozama 0,2%-ról 0,55%-ra ugrott. Az európai részvénypiacok azonban továbbra is ígéretesek. „A gazdasági aktivitást előrejelző konjunktúrajelentések Európában évek óta nem látott optimizmust tükröznek, emellett az EKB exporttámogató szándéka miatt az euró várhatóan nem fog jelentősen erősödni, így az európai vállalatok profitkilátásainak javulására, ezzel együtt pedig részvénypiaci emelkedésre számítunk a következő hónapokban” - hangsúlyozta ki Kovács Mátyás.

hatodik sebességben a magyar gazdaság

Az első negyedév 4,1%-os GDP növekedése után a további kilátások is nagyon kedvezőek. Ezt támasztja alá, hogy az autóipar dinamikus növekedésének és az EU-s források által felpörgetett beruházásoknak köszönhetően a hazai konjunktúrajelentés májusban minden idők legjobb várakozásait mutatta. Mindezek mellett az idei évben a dinamikusan bővülő reálbéreknek köszönhetően a lakossági fogyasztás is pozitívan járul hozzá a növekedéshez.„Az alap makrogazdasági adatok jók, miközben az infláció továbbra is elmarad a jegybanki céltól, így - a MNB inflációs jelentése szerint - 2019 előtt nem lesz változás a monetáris politikában. A nemzetközi jegybanki politikától eltérő hazai kamatpolitika ezért átmenetileg gyengítheti a forintot” - tájékoztatott a befektetési szakember.

további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4100 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését 1760 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2017. március 31-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 671 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank 2017. I. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 269 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 876 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,1 milliárd forint

K&H Alapkezelő 2017. I. negyedévének végén:
teljes kezelt vagyon: 940 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 778 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 162 milliárd forint

K&H Biztosító 2017. I. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,2 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 162,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,14 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,85 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu