Egy-, két-, sokoldalú: kártyázzunk!

Már nem félünk annyira a hitelkártyáktól, mint pár éve. Egyre többen igénylik a K&H-nál is a hagyományos betéti kártya mellé a hitelkártyát, minden tizenötödik betéti kártya birtokosra jut egy hitelkártya tulajdonos. Ha a kétféle plasztik már ott van a tárcánkban, érdemes előre végiggondolni, mikor melyikhez nyúlunk, hogy a kártyák valódi előnyeit használhassuk ki. Ebben segítenek a K&H szakértői.

A hitelkártya egyik nagy előnye, hogy legfeljebb 45 napig kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét. Arra azonban figyeljünk, ha van pénzünk, akkor a fizetési határidőig egyenlítsük ki a hitelkártyával felhasznált összeget, mert ezt követően már csak kamattal növelve tudjuk megtenni. 

Használjuk ki azokat a visszatérítéseket, kedvezményeket, ami a hitelkártyával jár. Olyan kártyát érdemes választani, amellyel valamilyen pluszt kapunk abban az üzletben, ahol egyébként is gyakran megfordulunk. Számoljuk ki online kalkulátorokkal, hogy a vásárlásaink után havonta várhatóan mennyi jóváírásra számíthatunk. Ha a napi élelmiszereket K&H World MasterCard plusz hitelkártyával vesszük meg, 2 százalékot írnak jóvá az egyenlegünkön, ez egy közepes bevásárlásnál 4-500 forintot is jelenthet.

„Nézzük át a hó végén kapott számlakivonatokat, ezekből kiderülhet, hogy az előző hónapban például 50-60 kilométerre elegendő benzin árát spóroltuk meg csak amiatt, hogy a benzinkutakon mindig a hitelkártyával fizettünk” – javasolja Rajna Gábor, a K&H Bank marketing igazgatója.

A külföldi utazás tipikusan a hitelkártyák terepe. Már az utazás előtt érdemes elővenni a kártyát, sok hotelfoglalásnál csak ezt a kártyatípust fogadják el. A K&H World MasterCard plusz hitelkártya például az Accor Hotels hálózatában kedvezményt is ad, könnyebben, gyorsabban és nagyobb szobát kaphatunk ugyanazon az áron. A következő állomás a reptér lehet, ahol hitelkártyásként ingyenesen használhatjuk az exkluzív reptéri MasterCard Lounge-t: térítésmentes fogyaszthatunk az étel- és italkínálatból, használhatjuk a dolgozósarkot, internettel. Autóbérlésnél a legtöbb helyen eleve a hitelkártyát várják el, és akárcsak a hoteleknél, az autókölcsönző hálózatoknál is kaphatunk kedvezményt. A Hertz autókölcsönzőknél például 10 százalék kedvezményt és automatikusan magasabb kategóriájú autót.

A K&H World MasterCard plusz hitelkártyához gépjármű asszisztenciaszolgáltatás, valamint baleset- és poggyászbiztosítás is jár, ami megkönnyíti a nyaralásunk előkészületeit, és segítségül hívhatjuk nem várt helyzetekben.

A hitelkártyára tekinthetünk úgy is mint biztonsági tartalékra, ami bármikor rendelkezésre áll. Előfordulhat, hogy később érkezik meg a munkabér, vagy egy kedvező akciós ajánlatról maradnánk le, ha nem lenne azonnal mozgósítható pénzünk. Azt azonban érdemes átgondolni, milyen esetben nyúlunk ehhez a tartalékhoz, hiszen ennek természetesen költsége van.

Ne feledkezünk meg a betéti kártyákról sem. Ezeket könnyen és gyorsan, előzetes hitelvizsgálat nélkül megkaphatjuk a számlacsomagunkhoz, és ez lesz a jó megoldás a fix, előrelátható költségek fizetésére.

Használjuk a betéti kártyát, ha készpénzre van szükségünk. Nem csak az ingyenes készpénzfelvétel miatt, de ha hitelkártyával veszünk pénzt fel ATM-ből vagy bankból, annak jóval magasabb a díja. Ha alacsonyabb költségeket szeretne elérni és nem tudjuk kihasználni a hitelkártyákhoz kapcsolódó visszatérítéseket, kényelmi szolgáltatásokat, egyéb előnyöket, a betéti kártya a jó megoldás Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy követni tudjuk a költéseinket, szintén érdemesebb a betéti kártyát választani.