egy hét, ami egész Európában a pénzről szól

a K&H szakemberei a befektetésekről és a pénzügyi tudatosság fortélyairól tartottak előadást a diákoknak

Kinek a feladata a fiatalok pénzügyi nevelése? A családé? Az iskoláé? Milyen szerep jut ebben a bankoknak és pénzintézeteknek? A K&H Csoport kiemelt feladatának tekinti, hogy hozzájáruljon a felnövekvő generáció pénzügyi tudatosságához, így az immár kilenc éves K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő mellett a pénzintézet munkatársai évről évre csatlakoznak az állami támogatású Pénz7 programsorozathoz is. Magyarország 2015-ben csatlakozott a European Money Week nevű kezdeményezéshez, amit idén február 25. és március 1. között rendeztek meg hazánkban Pénz7 Pénzügyi és Vállalkozói Témahét néven.

Egy gyermek pénzügyi nevelése alapvetően egyszerre a családi nevelés és az iskolai képzés feladata. A pénzügyi tudatosság kiépítése azonban sok ponton félrecsúszhat. Az egyik legnagyobb problémát napjainkban az jelenti, hogy sok felnőtt sem rendelkezik megfelelő pénzügyi ismeretekkel, így a gyermekeknek sem tudnak jó példával szolgálni, amiből tanulhatnának.

A pénzügyi oktatás hosszú időn keresztül hiányzott a hazai alapfokú oktatásból, és hogy szükség van rá, jól bizonyítja, hogy a gazdasági nevelés 2007-től fejlesztendő feladatként szerepel a Nemzeti Alaptantervben. 2015 óta pedig Európa-szerte van egy hét, ami a pénzügyi ismeretekről szól az iskolákban. A Pénz7 programsorozaton hazánkban idén is több száz szakértő önkéntes vett részt a különböző pénzintézetek képviseletében. 

„Egy pénzügyi intézetnek fontos, hogy ügyfelei jól tájékozottak legyenek, fel tudják mérni a lehetőségeiket, ezért azt gondolom, ha felelős gondolkodású ügyfeleket szeretnénk, akkor azért nekünk is tenni kell.  Kollégáink immár ötödik alkalommal adtak át különböző korosztályokban és országszerte több iskolában pénzügyi ismereteket. Idén több mint 20 önkéntesünk által elsősorban a befektetések és vállalkozások kerültek a középpontba a tanórákon február 25. és március 1. között” – mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A Pénz7 szakmai programja alapvetően a pénzügyi ismeretterjesztést célozza, az idei tanévtől pedig már a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Junior Achievement Alapítvány támogatásával a vállalkozói alapismeretek és kompetenciafejlesztés is bekerültek a programba. A K&H Csoport aktív szerepet vállalt idén is a Pénz7-hez való szakmai társulással, amelynek tananyagai a korosztályos szinteknek megfelelően épültek egymásra.

Habár az európai kezdeményezés országszerte fiatalok százainak tudását bővíti a pénzügyek terén ezen a héten, de tudásuk további mélyítése szükséges ahhoz, hogy a gyerekek készségszintű, magabiztos tudást szerezzenek. A K&H Csoport éppen ezért 9 éve indította el a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt, amelynek ismertanyagát a pedagógusok könnyedén beilleszthetik például a matematika, környezetismeret vagy életvitel órák tanmenetébe. „A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedővel a 9 és 18 év közöttiek pénzügyi tudatosságát igyekszünk fejleszteni, és a tapasztalataink azt mutatják, hogy a gyerekek már egész kis korban nyitottak és fogékonyak erre az elsőre talán száraznak tűnő témára. A pénzügyi tudatosság kiépítése sok gyakorlati elmélyítést, példákon keresztüli tapasztalatot igényel, és természetesen az alapfogalmak kellő ismeretét. Az általános iskolások számára nem jelent különösebb nehézséget az alapfogalmak elsajátítása, sőt, azokat kontextusban is elég hamar megtanulják használni – például kreatív történetet tudnak írni egy pénzügyi kérdésre” – tette hozzá Horváth Magyary Nóra.

vajon Önre is ráférne a felkészítés?

Tesztelje tudását a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő kvízkérdéseiben! A vetélkedő korosztályos kategóriáinak kérdései közül, mennyire tudja a helyes választ? KVÍZ!

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőről

A K&H Csoport társadalmi szerepvállalásának részeként 2010-ben indította útjára a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt. A program célja, hogy a magyarországi általános iskolások pénzügyi, gazdálkodási ismereteit gyarapítsa. A vetélkedő programja évről évre egyre több diákot vonz országszerte. A verseny indulásától a nevezések száma mintegy megtízszereződött, 2018-ban immár 8113 fő részvételével zajlott a verseny. 2010 óta a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőre összesen 608 településről 1106 iskola csapata pályázott. Ez összesen több mint 38.000 résztvevő általános iskolás diákot jelentett. A K&H Csoport a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő programjával az általános iskolai korosztály pénzügyi tudatosságra nevelését kívánja előre mozdítani annak érdekében, hogy a jövő generációjának képviselői okos pénzügyi döntéseket hozhassanak.

Kapcsolattartó

LWp Kommunikáció

  • +36 1 279 3900
  • +36 30 525 9520
  • info@lwp.hu
  • www.kh.hu