dübörög a részvénypiac

K&H trendmonitor 2014. Q1 – befektetési ajánlás

„Az utolsó pár nap megingása ellenére is azt várjuk, hogy az egyre javuló növekedési kilátások és profitvárakozások a részvénypiacokat továbbra is felfelé nyomja a következő hónapokban A kisebb megtorpanásokat, mint amilyen a jelenlegi is, érdemes vételre kihasználni. Ezzel szemben a kötvényekkel kapcsolatban óvatosságot javaslunk, mivel a Fed likviditáscsökkentés hatására hozamemelkedésre lehet számítani a kötvénypiacokon, a nyersanyag befektetésekkel pedig egyelőre érdemes kivárni, mert még nem jött el a piaci árak emelkedésének ideje” - nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

tőzsde

Az IMF idei évre vonatkozó előrejelzései szerint 3,7%-ra gyorsul a növekedés a világgazdaságban, elsősorban a fejlett országok gyorsuló növekedésének köszönhetően, hiszen ebben a régióban a tavalyi 1,3% után 2014-ben 2,2%-os növekedéssel számolnak, míg a feltörekvő országokban 4,7%-ról 5,1%-ra gyorsulhat a növekedés. A fejlődő piacok gyengébb teljesítménye mögött elsősorban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lépése áll, mivel a kötvényvásárlási program visszafogása elsősorban ezekben a régiókban gyorsítja fel a tőkekiáramlást, míg a fejlett piacokat a kedvező makrogazdasági adatok és a jegybankok folyamatos támogatása is segíti.

A kedvező növekedési kilátások miatt a vállalati szektor javuló profitkilátásai a részvénypiacokat is fölfelé hajtja, így tovább folytatódhat az árfolyamok 2009 óta tartó növekedése, akár újabb csúcsokat megdöntve, ezért optimisták vagyunk a részvényekkel. Ezen az emelkedő trenden nyilvánvalóan az utolsó pár napban tapasztalt megingás nem változtat, sőt mi több, ezeket a rövidebb megtorpanásokat, nyomottabb árfolyamokat érdemes kihasználni részvényvásárlásra. Rövid távon gondolkodva elsősorban a fejlett piacokat ajánljuk a befektetők figyelmébe. Míg a hosszabb távon gondolkodók számára érdemes a feltörekvő piacokra - amelyen belül Kína lehet a legígéretesebb, a kockázatok ellenére is -, illetve az unió perifériás országaira (Spanyolország, Olaszország) figyelni.

deviza

Mivel az euró jelenleg a jelentős nemzetközi devizákhoz (amerikai dollár, jen) képest lényegesen erősebb, miközben az eurózóna növekedési üteme elmarad a fejlett piacok átlagától, ezért a növekedés serkentése érdekében az Európai Központi Bank célja az euró gyengítése lehet. A következő hónapokban ezért az euró/dollár viszonylatban az euró gyengülésére kell számítani.

Hazai szinten is javuló makrogazdasági adatok érkeztek az év elején, a növekedési ütem azonban még mesze elmarad a kívánatos szinttől. Eközben az MNB folytatja a kamatvágást, így a hazai állampapírok hozamfelára egyre kevésbé vonzó, ami egyben a forint sérülékenységét is jelenti. A továbbiakban ezért elfelejthetjük a 300 alatti euró/forint árfolyamot, és leginkább a 300-310-es sávban fog mozogni a hazai deviza. Sőt, mivel az MNB részéről megjelölt 310 forintos árfolyamhatár a befektetők számára felhívást jelenthet keringőre, hogy a forint gyengülését teszteljék, így a nemzetközi hangulat romlása esetén a sáv felső határának időleges átlépése sem kizárt.

kötvények

Az Egyesült Államokban a kötvényvásárlási program visszavonása tovább folytatódik, emiatt elsősorban a feltörekvő országok kötvénypiacain hozamemelkedésre lehet számítani. Egyelőre még nem látható jelentős elmozdulás, azonban az emelkedő tendencia már érezhető. Az előttünk álló hónapokban ezért a kötvényekkel érdemes óvatosan bánni. Magyarországra egyelőre a rövid távú kötvényeknél nem jellemző az emelkedő hozamtrend, hiszen az alapkamat csökkenésével párhuzamosan a rövid állampapírhozamok is csökkennek. Az egyre csökkenő hozamfelár miatt azonban hamarosan elérjük a küszöböt, így további hozamcsökkenésre már csak a következő egy-két hónapban lehet számítani.

nyersanyagok

A nyersanyagpiac tavaly egyértelműen csalódást okozott, és most sem vagyunk optimisták a nyersanyag eszközökkel szemben. Ennek oka, hogy bár a növekedés egyértelműen beindult, az ebből fakadó fokozódó nyersanyagkereslet tényleges hatása csak több hónapos csúszással fog jelentkezi a piacon. Így a nyersanyagárak növekedésére az év első hónapjaiban nem számítunk, az év közben ténylegesen realizálódó növekedés azonban később hozhat egy ugrásszerű emelkedést.

portfólió-építési javaslatok

-    a részvénytípusú eszközök felülsúlyozása ek semleges súlyon tartása:

o    Az Egyesült Államokból és Európából is kedvező makrogazdasági adatok érkeznek. A jegybankok azonban továbbra is a piacok mögött állnak, így támogató maradhat a környezet a részvények számára.

o    A részvényeken belül a fejlett piaci részvényalapokat javasoljuk vételre, mivel itt javultak leginkább a növekedési kilátások.

-    a tőke- és hozamvédett alapok semleges súlyon tartása:

o    A tőke- és hozamvédett alapok továbbra is kedvező lehetőséget jelentenek a pozitív középtávú piaci kilátások kihasználására védett formában.

-    a hazai kötvények alulsúlyozásának fenntartása:

o    A magyar gazdaság külső eladósodottsága, így sérülékenysége továbbra is magasnak számít a régióban. A nemzetközi hangulat elbizonytalanodása ezért a kötvényhozamok emelkedését eredményezheti. A fejlett piaci hozamszintek emelkedése szintén felfelé tolhatja a hazai kötvényhozamokat.

-    pénzpiaci eszközök semleges súlyra visszaállítása:

o    Az MNB kamatvágási ciklusa nyomán jelentősen csökkent a forint pénzpiaci befektetésekkel elérhető hozam. Emellett az alacsony hozamfelár sérülékennyé teszi a hazai fizetőeszközt, ha a piaci hangulat hirtelen jelentősen elromlik, ezért az eszközosztályon belül inkább a deviza pénzpiaci eszközöket javasoljuk.

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 220 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését közel 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

főbb adataink:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2576 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 16,2 milliárd HUF

K&H Alapkezelő
teljes kezelt vagyon:  845,3 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  117,7 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 727,6 milliárd forint

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,3 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 115,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd HUF