díjazták a környezettudatos ingatlanhitelt

Greengage díjat nyert a K&H zöld lakáshitele és díjazták a K&H hűsítő ligetek kezdeményezést is

A rossz energiahatékonyságú, energiapazarló lakásállománynak üzent hadat a K&H 2022-ben bevezetett zöld jelzáloghitele, amely kedvezményes megoldást nyújt energiahatékony újépítésű lakás vásárlására vagy használt lakás megvételére azzal a feltétellel, hogy a vásárló a felújítás során az ingatlan energiarendszerét is korszerűsíti. A hazai piacon elsőként bevezetett, használt lakásokra is igényelhető, egyedülálló hitelkonstrukció 2023-ban várhatóan 2000 tonnányi CO2-kibocsátást fog visszatartani, s ezzel a pénzügyi szolgáltatások kategóriában elnyerte a Kreatív online kiadója által alapított Greegage díjat. Ugyancsak díjazták a K&H hűsítő ligetek projektjét, amelynek keretében 100 oktatási intézmény udvarán 555 fát és 1110 cserjét ültetnek el.

A hazai lakossági ingatlanállomány általában véve rossz energiahatékonyságú - energiapazarló módon fűtjük, hűtjük, üzemeltetjük otthonainkat, ami sok gigatonnányi felesleges széndioxid-kibocsátáshoz vezet. „Egy átlagos magyar családi otthon éves viszonylatban körülbelül 5 tonna CO2-kibocsátásért felelős” - mondja Molnár Gergő, a K&H lakossági marketing vezetője, aki szerint az infláció, az energiaárak roppant növekedése, az állami rezsicsökkentési program szűkítése egyre nagyobb anyagi terhet ró a lakosságra, így még nagyobb hangsúlyt kap a probléma megoldása.

takarékos és környezetkímélő

Válaszlépésként a K&H, a piacon elsőként, és eddig egyedülálló módon, egy olyan jelzálog hitelterméket vezetett be 2022 augusztusától, amellyel egyszerre segít elérni a bankcsoport klímavédelmi vállalásait, valamint alternatívát nyújt az elszabaduló rezsiszámlákra is. Olyan korszerűsítési, felújítási beruházásokat ösztönöz és finanszíroz, amelyek zöldebbé és takarékosabbá teszik otthonainkat anyagi és energetikai szempontól egyaránt.

A K&H zöld lakáshitel az MNB keretrendszerébe illeszkedve az első valódi, hivatalosan is zöld hiteltermék a magyar piacon, amely felvehető új, kedvező energiahatékonyságú  ingatlanok vásárlására is, ámde Molnár Gergő szerint a hiteltermék jelentősége abban áll, hogy - forradalmi módon, egyetlen szerződésben kezelve - a használt ingatlanok vásárlására és korszerűsítésére is igényelhető, amennyiben teljesül a jelentős energetikai megtakarítás feltétele a tervezett korszerűsítés vagy felújítás során. A Bank az energetikai tanúsítvány készítésének költségét visszatéríti a hitelfelvevőnek. A K&H eddig mintegy 4,8 milliárd forint értékben fogadott be hiteligénylést.

A zöld ingatlanhitel nem az egyetlen környezettudatos termék a K&H-nál. A K&H zöld lízing konstrukció a hibrid és elektromos személygépkocsik vásárlását könnyíti meg kedvező feltételekkel vállakozók számára. „A Bank további zöld megoldások kidolgozásával támasztja alá a környezeti fenntarthatóság iránti elkötelezettségét” - mondja Molnár Gergő.

konkrét vállalások és hosszútávú elkötelezettség

A belga KBC Csoport tagjaként a K&H is komoly vállalást tett a klímavédelem terén: vállalták, hogy portfoliójukat a Párizsi Egyezménnyel összhangban úgy alakítják át, hogy az tükrözze és finanszírozza az alacsony CO2-kibocsátású, az éghajlatváltozással szemben ellenálló gazdaságot. Ez szükséges a globális felmelegedés ütemének 2°C alatt tartásához. „A K&H zöld hitele kézzelfoghatóan járul hozzá ennek a célnak a teljesítéséhez, mivel 2023-tól a tervezett éves kihelyezett üzleti volumen nagyságrendileg 2000 tonnányi széndioxid kibocsátását fogja visszatartani” - teszi hozzá a Bank szakembere.

A K&H zöldhitel összhangban áll és direkt módon hozzájárul Magyarország és az EU klímasemlegességi célkitűzéseinek megvalósulásához; csökkenti a lakosság által felhasznált energiamennyiséget. Azzal pedig, hogy korszerű megoldások lakossági ingatlanokba történő beépítését finanszírozza, csökkenti a fosszilis energiahordozók felhasználásának arányát az országos energiamixben, valamint előtérbe hozza és tudatosítja környezettudatos gondolkodásmódot és környezetbarát megoldások előnyben részesítését.

A Greengage döntőjébe jutott továbbá a K&H által felkarolt hűsítő ligetek projekt is. A K&H 100 hazai közoktatási intézmény udvarán hoz létre K&H hűsítő ligeteket, hogy minél több gyermek megtapasztalhassa a fák jótékony hatásait. A kezdeményezés keretében 555 fát és 1110 cserjét ültetnek el 2022 novembere és 2023 májusa között a gyerekek tevékeny közreműködésével - így a klímaváltozás elleni küzdelem összekapcsolódik a fenntarthatóságra való neveléssel. A program megvalósulásához a K&H ügyfelei is hozzájárultak, hiszen a 2022. szeptember 19. és október 31. közötti digitális fizetések után a K&H saját bevételéből tranzakciónként 10 forintot különített el a kezdeményezés létrehozására.

     

Kapcsolattartó

K&H Komunikáció

  • sajto@kh.hu