digitalizált lehetőségek a mezőgazdaság számára

Az agrárinformatika igen dinamikusan fejlődik, ami egyszerre jelent komoly feladatot és lehetőséget a mezőgazdaság számára. A Smart Farming, azaz IT eszközök és technológiák bevonása a növénytermesztésbe hozzájárul a hatékonyságnöveléshez és a fenntartható fejlődéshez, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogyan lehet ezt kiaknázni a mezőgazdaság különböző területein - hangzott el az Agrár Klub évindító rendezvényén.

A hazai agrárszakemberek fórumául szolgáló, a K&H székházában helyet kapó Agrár Klub évindító rendezvényének témája a szántóföldi növénytermesztés információtechnológiai eszközökkel történő hatékonyságnövelése volt. „Az agrárinformatika az utóbbi években igen dinamikus fejlődést mutat nemzetközi szinten. A Smart Farming, azaz az IT eszközök és technológiák bevonása a növénytermesztésbe egyre inkább a mindennapok részévé válik. Látnunk kell ezért, hogy merre tart a világ, milyen trendek és innovációk épülnek be a hagyományos gazdálkodásba, és hogyan alkalmazhatóak az informatikai fejlesztések a mezőgazdaság különböző területein” - mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője, az esemény házigazdája. „A sok esetben már most is rendelkezésre álló adatok feldolgozása és felhasználása azért szükségszerű, mert kevesebb energiával nagyobb eredmény, vagy alacsonyabb környezetterhelés érhető el. Ez pedig a hatékonyságnöveléshez és a fenntartható fejlődéshez egyaránt hozzájárul” - hangsúlyozta ki a szakember.  

A Földmérési és Távérzékelési Intézet szakemberei elmondták, hogy a mezőgazdasági célú távérzékeléses adatgyűjtés és kiértékelés Magyarországon főként légi fotók, illetve optikai és radar-szenzoroktól származó űrfelvételek készítésével és elemzésével történik. Fontos állomást jelentett hazánk egy évvel ezelőtti csatlakozása az Európai Űrügynökséghez (ESA), mivel a korábbiaknál jóval több lehetőséget kapunk űrkutatással kapcsolatos pályázatokban, programokban való részvételre, illetve nagy értékű távérzékelési adatokhoz való hozzáférésre. A 30-50 cm/pixel méretű, ún. szuperfelbontású felvételek lehetővé teszik az EU-s agrártámogatások szabályozásának megfelelő pontosságú területlehatárolást. A távérzékeléssel gyűjtött adatok elemzése lehetővé teszi a környezetvédelmi, felszínborítási lehatárolások elvégzését, az agrártámogatásokhoz kapcsolódó parcella-azonosítási és ellenőrzési feladatok ellátását, illetve információkat szolgáltat többek között a növények állapotáról, a terméshozamról, az öntözés szükségességéről, illetve hatásáról, az időjárási károkról és a mezőgazdasági kártevők elterjedéséről.  

A hatékonyság- és hozamnövelés mellett a környezetterhelés csökkentése iránti igény is alátámasztja a precíziós növénytermesztés létjogosultságát, amely a régi idők helyspecifikus növénytermesztését ötvözi a modern kor gépesítésével és információtechnológiájával. „Ma már minden növény esetében jól ismerjük azok biológiai szükségleteit, így a feladat az, hogy ezeket az igényeket a leghatásosabb módon kielégítsük. Erre a precíziós gazdálkodás növényvédelmileg és növénytermesztésileg egyaránt jól kihasználható” - mondta el dr. Mesterházi Péter Ákos, az Axiál Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője. A szakember kiemelte, hogy mivel a növénytermesztést leginkább befolyásoló tényezőkre - mint az időjárás, az inputanyagok beszerzési ára, a készletek eladási ára és a különböző növénybetegségek - nem vagy alig lehet hatni, ezért amire viszont lehet, azt feltétlenül ki kell használni.  

Gyenei Ferenc, a Dalmand Zrt. növénytermesztési ágazat igazgatója a precíziós gazdálkodás gyakorlati tapasztalatainak bemutatásakor kihangsúlyozta, hogy a termelési költségek folyamatos növekedése miatt fontos koncepcionális kérdés a megfelelő talajművelés kialakítása, a termőképesség megőrzése és a fenntartható gazdálkodás. A szakember a domborzathoz, a talajtani adottságokhoz és a különböző növények vízigényéhez igazodó precíziós öntözés bemutatásakor elmondta, hogy az optimális vízkijuttatással hatékony vízfelhasználás és energiahatékonyság érhető el egyidejűleg. 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2015. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 1076 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.
 

Főbb adataink:

K&H Bank
2015. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 222 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 2 582 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 38,1 milliárd
 

K&H Biztosító
2015. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 11,9 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 142,5 milliárd
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 3,4 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 1,9 milliárd

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9051
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu