DiCaprió után a befektetőknek is meg kell küzdeniük a medvével

K&H trendmonitor 2016. I. negyedév - befektetési ajánlás

„Úgy tűnik, hogy idén véget ér a tőkepiacok fél évtizede tartó kegyelmi állapota, miután az év eleje jelentős eséssel indult a részvény- és nyersanyagpiacon is. A tavaly még emelkedő részvény- és kötvénypiac után most csapkodó árfolyamokra kell berendezkedni, ami az év egészére jellemző lehet. A zuhanó árfolyamok jó beszállási lehetőségeket hozhatnak, de a nagy bizonytalanság miatt már néhány rossz hír is elég lehet ahhoz, hogy újabb esés induljon. Az első negyedévben ezért az éberség és a kockázatok megosztása, mérséklése lehet a célravezető befektetői magatartás” - javasolja Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

részvénypiac

Az 5-6 éve emelkedő részvénypiacoktól jó időre elbúcsúzhatunk, és a bizonytalanság veszi át az uralmat a tőzsdék felett. Év elején már láthattunk egy nagyobb esést, és a következő hónapokban is hasonló ingadozó árfolyammozgásokra lehet számítani. A csökkenő árfolyamok egyrészt jó lehetőséget kínálnak a befektetőknek a vásárlásra, másrészt viszont a még lehetséges visszaesésekben rejlő jelentős kockázatok miatt mindenképpen közép- és hosszú távra érdemes tervezni. Az első negyedévben a fejlett részvénypiacokat, azon belül is leginkább az európai tőzsdéket ajánlatos figyelemmel kísérni. Egyrészt a korábban erőteljesen bővülő amerikai gazdaság visszakapcsolt, és most az EU gazdaságánál látható érzékelhető javulás, másrészt az EKB támogató politikája jó hatással van a piaci hangulatra. A kelet-európai régión belül a lengyel leminősítéssel a kilátások ugyan romlottak, a Budapesti Értéktőzsde tervezett tőzsdeélénkítő programja miatt azonban hamarosan új cégek jelenhetnek meg a börzén, ezért az első negyedévben érdemes jobban odafigyelni a hazai részvényekre is.

kötvénypiac

A feltörekvő piacokra kifejezetten negatívan hatnak a Fed kamatemelési ciklusa miatt emelkedő dollárkamatok, Magyarország azonban kimondottan ellenállónak tűnik, köszönhetően az utóbbi időben stabil államháztartási folyamatoknak. A minden eddiginél jobban várt felminősítés és az MNB önfinanszírozási program keretében április végéig kifutó kéthetes jegybanki betétek hatására várhatóan még mérséklődnek a hozamok, ami kamatelőnyt jelenthet a hazai kötvényeknél.

Az Európai Központi Bank folyamatban lévő kötvényvásárlási programja továbbra is bőséges többletlikviditást biztosít az európai kötvénypiacnak, így az első negyedévben alacsony szinten maradnak a hozamok. Emellett a befektetési minősítésű eurozónás vállalati kötvényekben is látunk fantáziát, melyek kézzelfogható hozamfelárat biztosítanak az európai állampapírokhoz képest.

nyersanyag

Nem elég, hogy 12 éves mélyponton van a kőolaj világpiaci ára, de még a következő hónapokban is folytatódhat ez a csökkenő trend, tehát a rendkívül nagy zuhanás ellenére is nyomás alatt maradhatnak a nyersanyagok és az ehhez kapcsolódó eszközosztályok. Az alacsony szinten lévő nyersanyagárak miatt az eszközosztály már vonzó lehet a befektetők számára is, és van is helyük egy jól felépített portfólióban, azonban egyelőre még óriási ingadozásokat produkálhat a piac, így kizárólag hosszú távon érdemes benne gondolkodni.

deviza

Tavaly sokat erősödött az amerikai dollár az euróval szemben, és az első negyedévben is ennek folytatódására számítunk, mivel ez előttünk álló Fed kamatemelések az amerikai fizetőeszközt támogatják. Emellett a fokozódó piaci bizonytalanság is a dollár, mint menekülődeviza felé terelheti a befektetőket.

portfólió-építési javaslatok az I. negyedévre

 • részvénytípusú eszközök semleges súlyozásának tartása:

  • A globális gazdasági növekedési kilátások összességében kiegyensúlyozottak, az egyes régiókban azonban igen eltérőek. Az eurozóna stabilitást mutat, az Egyesült Államok növekedési dinamikája lassul, míg a feltörekvő piacok továbbra is gyengélkednek. A Kínával és a feltörekvő gazdaságokkal kapcsolatos bizonytalanság és a fokozódó geopolitikai kockázatok sérülékenyebbé, így ingadozóbbá teszik a börzék teljesítményét, ezért továbbra is semleges súlyon tartjuk a részvény kitettséget.

 • tőke- és hozamvédett alapok arányának visszaállítása a hosszú távú súlyozásra:

  •  Az egyre bizonytalanabbá váló környezetben a tőke- és hozamvédett eszközök továbbra is kedvezőek ahhoz, hogy biztonságosabb, védett formában kihasználjuk a középtávú piaci lehetőségeket.

 • árfolyamvédett vegyes alapok semleges súlyozása:

  • Az aktívan kezelt, a piaci trendhez igazodó összetétellel és árfolyamvédelemmel rendelkező alapok a kedvező közép-hosszú távú gazdasági folyamatok kiaknázására adnak lehetőséget védett formában.

 • hazai kötvényeknél marad a felülsúlyozás:

  • A hazai makrogazdasági mutatók stabilak, és idén újra visszakerülhetünk a befektetési kategóriába is. Emellett az MNB önfinanszírozási programja - amely a hosszabb lejáratú állampapírok felé tereli a hazai bankok keresletét - szintén növeli a hazai kötvények iránti érdeklődést.

 • pénzpiaci eszközök alulsúlyozása, ezen belül pedig a deviza eszközök arányának semleges súlyozása:

  • A rekord alacsony hazai kamatszint miatt továbbra is érdemes a pénzpiaci eszközöktől a magasabb hozamlehetőséget kínáló eszközök felé fordulni. Az első negyedévben a forint árfolyam stabilizálódására, az euró/amerikai dollár viszonylatában pedig a dollár további felértékelődésére számítunk.

további aktuális tőkepiaci és befektetési hírek: http://trendmonitor.hu/

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4100 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 918 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. szeptember 30-án. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank
2015. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 2 417 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 28,7 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2015. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon: 1 175 milliárdforint
K&H alapokban kezelt vagyon: 1 028 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 147 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,0 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 139,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

 • 328 9181
 • 328 9220
 • sajto@kh.hu
 • www.kh.hu