csökkenő árbevétel és eredmény várakozások

„A kkv vezetők következő egy évre vonatkozó árbevétel és eredmény várakozásai újra csökkenést mutatnak az előző negyedévhez képest. A hazai vállalkozások átlagosan 3,8%-os árbevétel és 1,6%-os eredménynövekedéssel számolnak a következő egy évben, ezzel az árbevétel várakozások visszatértek a három évvel ezelőtti, a válság kezdetén mért szintre. Árbevételük jövőbeni alakulását tekintve a mezőgazdasági cégek a legoptimistábbak, miközben az ipari cégek számítanak legkevésbé bevételük növekedésére. Az eredmény várakozások szempontjából a szolgáltató szektor a legpozitívabb, a legkisebb mértékű profitnövekedésre azonban szintén az ipari vállalkozások számítanak” - mondta el Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A K&H 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőjét kérdezte meg arról, hogyan vélekednek cégük árbevételének és eredményének alakulásáról. ”A kutatás adatai alapján az árbevétellel kapcsolatos várakozások év eleje óta csökkenő tendenciát mutatnak. A kkv vezetők infláció alatti, átlagosan 3,8%-os árbevétel növekedést prognosztizálnak, míg egy évvel ezelőtti még 6,4% volt a várakozás. A vállalkozások közül azok vannak a legnagyobb arányban, akik 0-6% közötti árbevétel növekedéssel számolnak, míg a kkv 27%-a infláció feletti növekedéssel, 23%-a pedig kifejezetten bevétel csökkenéssel tervez” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője. „Az eredmény várakozások az előző negyedévhez képest szintén visszaestek. A vállalkozások több mint fele stagnálást vagy enyhe növekedést vár, míg a cégek közel harmada profitcsökkenést valószínűsít” – magyarázta az eredményeket Németh László.

A legpesszimistább állásponton – árbevétel és eredmény tekintetében is – a 100 millió és 300 millió forint éves árbevétel közötti kisvállalkozások vannak, náluk csupán enyhén optimistábbak a mikrovállalkozások, ugyanakkor ez utóbbi szegmensben is csökkenő várakozásokat tapasztaltunk. Ezzel szemben a középvállalatok árbevétel várakozásai a duplájára (6%) növekedtek az előző negyedévhez képest, és jelentős 3,3 százalékpontos növekedéssel, jelenleg 3,5%-os profitnövekedést valószínűsítenek.  

„Az év eleje óta tartó romló tendencia nem meglepő akkor, amikor a belső fogyasztás gyakorlatilag évek óta stagnál, míg az infláció, valamint az adóterhek folyamatosan emelkednek, ugyanakkor a belső tartalékok és költségcsökkentési lehetőségek is kimerültek. Ezt támasztja alá az is, hogy az árbevétel és eredmény várakozások csökkenése az ágazatok közül leginkább az ipari, valamint a kereskedelmi vállalkozásokat jellemzi” – mondta el a kkv szakértő.

regionális különbségek

Regionális szinten jelentős különbségeket lehet tapasztalni a kkv-k körében. Árbevétel szempontjából egyértelműen a dél-dunántúli cégek a legoptimistábbak, hiszen minden hatodik cég 16% feletti árbevétel növekedéssel számol, és csak a vállalkozások negyede véli úgy, hogy csökkenni fog az árbevétele. A legpesszimistábbak az Alföldön működő kkv-k, mivel több mint felük számol stagnáló vagy minimálisan növekvő árbevétellel.

a K&H kkv bizalmi index kutatásról

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság vezetőjének megkérdezésével történik.  

A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi felmérés 2012. szeptember 6. és 14. között történt. 

* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a pályázati tanácsadásra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, a nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte mintegy 230 lakossági fiókkal több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki. 

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2012. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 201 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2454 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,9 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 8,1 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,0 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,9 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,6 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • +36 30 221 3611, +36 1 350 7390
  • +36 1 350 7393
  • e.csordas@well.hu
  • www.kh.hu