csak idő kérdése a kötvénypiaci robbanás

„A Fed még haladékot adott a kötvénypiacoknak, a hozamok újbóli emelkedése azonban csak idő kérdése. A recessziós és deflációs félelmeket olyan mértékben túlárazta a piac, hogy innen bármilyen növekedés vagy infláció a hozamok robbanásszerű megugrását eredményezheti” - hívta fel a figyelmet Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A Fed továbbra is húzódó kamatemelésével a kötvénypiacok újból támogatást kaptak: az amerikai, a német és az EU perifériás országok - ezzel együtt a magyar - állampapírok hozamai egyaránt csökkentek. „Amíg erősödnek a recessziós és deflációs veszélyek, addig támogatóbb lehet a jegybanki politika, tehát tovább maradhat érvényben a rekord alacsony kamatkörnyezet, illetve a jegybanki eszközvásárlási programok. Tény, hogy a kínai gazdaság lassulása felerősítette az európai recesszióval kapcsolatos várakozásokat, sőt, a feltörekvő piacok növekvő súlya miatt ez akár a világgazdaság egészére visszahúzó hatással lehet. Emellett a csökkenő kereslet a nyersanyagárak összeroskadása miatt ismét felerősítette a deflációs félelmeket” - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. 

„A jelenlegi hozamok - 2% körül az amerikai, 1% alatt a német tízéves - azonban már most is túlárazottak, hiszen gyakorlatilag növekedés- és inflációmentes környezetet feltételeznek hosszú távon. Ez azt jelenti, hogy egyrészt további érdemi hozamcsökkenésnek már nincsen tere, másrészt a jelenlegi szinthez képest bármilyen pozitív meglepetés negatív hatással lesz a kötvénypiacra nézve. Márpedig éppen erre lehet számítani, hiszen az olajpiacon középtávon kialakuló új keresleti-kínálati egyensúly miatt a jelenleginél magasabb szinten stabilizálódhat a kőolaj ára, ez pedig egyértelműen fölfelé hajtja majd az inflációt” - hangsúlyozta ki a szakember. 

mi lesz a magyar kötvényhozamokkal?

A jövőben várható Fed kamatemelés és a feltörekvő piacokon ennek hatására meginduló tőkekivonás, valamint az élénkülő infláció kétségtelenül negatív hatással lesz a magyar kötvényhozamokra is. A hazai kötvénypiac azonban viszonylag kedvező helyzetben van a feltörekvő piacokon belül, mivel a nyersanyagárak drasztikus csökkenése a magyar gazdaság számára inkább élénkítő hatással van, amihez hozzátársul a javuló hitelminősítés és az önfinanszírozás javuló mértéke, így a magyar állampapírok kapcsán középtávon bizakodóak vagyunk” - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4100 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 935 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. június 30-án. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt években mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):185 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 509 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 15,9 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2015. június 30-án:
teljes kezelt vagyon:  1127 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 982 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  145 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,1 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,3 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu