csak a szülők pénztárcájától függ a gyerek nyara

óriási a választék a nyári táborokban

Egyre több hirdetés jelenik meg az iskolás nyári táborokról. Az iskolai nyári szünet idén 11 hét lesz, a szülők azonban szerencsés esetben sem tudnak két-három hétnél több szabadságot kivenni. Így ha van, rokonokra, nagyszülőkre bízzák a csemetéket, hiányukban pedig csak a különböző nyári táborokban bízhatnak. A kínálat óriási, sokszor viszont az árak is borsosak, ezért a nyár megtervezése igencsak megterheli a családi költségvetést. A K&H Bank, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője az okos pénzügyi döntések meghozásához nyújt segítséget.

Ha nyári táborról van szó, rengeteg lehetőség közül választhatunk. A táborok egy részét az iskolák szervezik, van, ahol az önkormányzat is hozzájárul anyagilag, így ez kevesebbe kerül. Egy balatoni, iskola által szervezett sporttábor például körülbelül 30 ezer forintba kerül egy hétre. A napközis táborok is legalább 20 ezer forintba kerülnek, de egy-egy népszerű, gazdag programot kínáló táborért akár 50 ezer forintot is elkérnek a szervezők.

A táborok tematikájában is nagyon széles a kínálat: választhatunk többek között sporttábor, kalandtábor, kézműves tábor, zenetábor, nyelvi tábor, természetjáró tábor közül, de például az állatkertek is szerveznek évről évre táborokat a gyerekeknek.

A kiválasztáskor ne az aktuális divatot kövessük, engedjük, hogy a gyermek mondja meg, mihez lenne kedve. Ne küldjük nyelvi táborba, ha ő inkább sportolni szeretne, de ne is arra törekedjünk, hogy minél hasznosabban töltse el az idejét. Sokan például nehéz és fárasztó számítástechnikai táborba küldik a gyereket nyáron ahelyett, hogy hagynák pihenni például egy kézműves táborban.

„Mivel ezek a programok nem olcsók, érdemes előre gondolni rájuk és elkülöníteni rá egy összeget a család költségvetéséből. Több helyen van részletfizetési lehetőség, máshol egy összegben kell kifizetni több tízezer forintot. Hogy ez ne terhelje meg a családi büdzsét, a hátralévő hónapokban tegyünk félre egy vállalható összeget a nyári táborokra” –  – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Akik nem küldenék táborba a gyereküket, és nincs nagymama, aki egész nyárra vigyázna a kicsikre, az is kereshet alternatív, a család számára megnyugtató és anyagilag sem túl megterhelő megoldást.

Gondoljunk arra, hogy a nyár megtervezése nyilván nemcsak nekünk jelent problémát. Kérdezzük végig ezért a barátokat, ismerősöket, osztálytársak szüleit, ők milyen megoldásban gondolkodnak, és ha lehet, fogjunk össze velük. Egy bébiszitter felbérelése például nagyon költséges. Azonban sok olyan pedagógus van, aki nyári szabadsága alatt szívesen törődik mások gyerekeivel. Ők ráadásul gazdag programot is tudnak nyújtani, hiszen jól ismerik az adott korosztályt. Ha több család együtt vesz fel egy bébiszittert hosszabb időre, megoszlanak a családok között a költségek, ráadásul a gyerekek is jobban élvezik, hogy többen együtt, a megszokott környezetben tölthetik a nyarat.

Nem ritka az sem, hogy a családok összebeszélnek, és úgy vesznek ki egy-két hét szabadságot, hogy az adott idő alatt egy barát vagy rokon család gyermekére is vigyáznak. Cserébe a másik két szülő is bevállal egy-két plusz gyereket a sajátja mellé. Így a gyerekek ismét tartalmasan tölthetik a nyarat, a szülőknek mégsem kell 2-3 hét szabadságnál többet kivenniük. „Ha átgondoltan, az anyagi lehetőségek figyelembevételével együtt szervezi meg több család a gyerekek nyári elhelyezését, mindenki számára megnyugtató és költséghatékony megoldás születhet” – tette hozzá a kommunikációs ügyvezető igazgató.

A K&H Bank idén harmadik éve rendezi meg a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! általános iskolásoknak szóló pénzügyi vetélkedőt azzal a céllal, hogy a diákok minél fiatalabb korban, játékos formában ismerkedjenek meg az alapvető pénzügyi ismeretekkel. A most megszerzett tudással később lehetőségük lesz pénzügyileg is tudatos, okos döntéseket hozni, s ezzel egy teljesebb életet élni.

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

főbb adataink:

2012. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 215 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2462 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 20,5 milliárd forint

2012. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

• 328 9181