betörőért kiált az üres nyaraló

Ősszel a hétvégiház-tulajdonosok bő fél évre magára hagyják második otthonukat. Ilyen hosszú távollétre érdemes felkészülni, mert a lakatlan nyaralót sokféle kár érheti. Áttekintjük, hogy milyen veszélyek fenyegetik a nyaralókat, és hogyan lehet ezek ellen védekezni. Egy biztos, nem érdemes kihagyni a biztosítást sem: a K&H Biztosító online felmérése szerint minden ötödik hazai nyaralót feltörték már.

Az őszi-téli hónapokban elvétve látogatják nyaralóikat a tulajdonosok, értelemszerűen nem fűtik azokat egész évben. A fűtetlen épület egyes részeit sokféle kár érheti, ezért a legtöbben a téli szezonra lezárják a hétvégi házat. Ilyenkor pár elengedhetetlen dolgot meg kell tennünk, hogy ne fájjon a fejünk tavasszal, amikor újra megnyitjuk az ingatlant.

A nyaralótulajdonosok is számítanak veszélyekre, a biztosító online kutatása alapján a megkérdezettek 63%-a tart betöréstől és lopástól, 21%-a fagykároktól. A betörés rendkívül gyakori a nyaralókban: rendőrségi statisztika szerint tavaly több mint 3000 alkalommal törtek be üdülőkbe, víkendházakba, és ezzel 380 millió forintos kárt okoztak a tulajdonosoknak. A K&H khdirektbiztositas.hu portál és a GfK Hungária közös, ”Biztosítási trendek II.” elnevezésű online kutatásának felmérése szerint minden tizedik lakástulajdonosnak van nyaralója, és minden ötödik nyaralót fel is törték már.

A tulajdonosok többféle módon is védekezhetnek, hogy csökkentsék a betörések esélyét, és az azokból fakadó károk értékét.

Az erős nyílászárók és jól védett üvegfelületek megnehezítik a betörők dolgát, és sokszor ez elég ahhoz, hogy odébb is álljanak. Ha nem látnak értékesebb ingóságot a nyaralóban, inkább keresnek egy könnyebb, és nagyobb haszonnal kecsegtető célpontot. A legbiztosabb az, ha valóban nem hagynak mozdítható értéktárgyat, berendezést vagy kerti gépet a nyaralóban, mindent az állandó lakcímre szállítanak télre a tulajdonosok.

„A nem vagy csak nehezen mozdítható értékre pedig érdemes kiegészítő biztosítást kötni. A K&H Biztosító lakásbiztosításai kiterjeszthetők például fűnyíróra és más nagy kerti gépekre is. Ugyanígy kiegészítő biztosítással gondoskodhatnak a különleges üvegfelületek, például a tükrök, a bútorok üvegezése vagy az üvegtéglák védelméről is.” – mondta el Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese. „Ha sikerül kivédeni a betörést, akkor is számtalan kár történhet egy üresen álló házban. Az egyik leggyakoribb kár a csőtörés, ami különösen nagy rongálás okoz, ha hosszú hetekig felfedezetlen marad. Ez szakszerű víztelenítéssel előzhető meg. Aki nem járatos a vízvezeték szerelésben, lehetőleg keressen szakembert a feladatra. A nem megfelelően karbantartott villamos hálózat is milliós károkat okozhat, de rendszeres karbantartással szintén minimalizálni lehet a veszélyeket. Egymást erősítő veszélyforrások a nem megfelelő zárlatvédelem, a bizonytalan érintkezésű vezetékkötés vagy a túl sok villamos berendezésből adódó túlterhelés. Télen mindenképp áramtalanítsák a tulajdonosok a hétvégi házakat, hogy a villamos tüzeket elkerüljék. A lakásbiztosítás a károk rendkívül széles skálájában nyújt segítséget az ügyfeleinek, de csak abban az esetben, ha az előírt óvintézkedéseket előzetesen megtették. Ilyen az ajtószerkezetek, zárak és falak által nyújtott mechanikai védelem biztosítása és a víztelenítés is. A károk megelőzésében ezek egyébként is döntő fontosságúak.”

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a privát banki, a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 460 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki. A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

Főbb adataink:

K&H Bank
2011. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 214 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2922 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,7 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,5 milliárd forint

K&H Biztosító
2011. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,0 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,0 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,1 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,6 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu