belehúztak a prémiumok

A K&H felmérése szerint a prémium lakossági befektetők körében kevésbé jellemző a konkrét megtakarítási cél, inkább biztonsági tartalékot gyűjtenek. A gyermekek jövőjéről való gondoskodás azonban jelentősen felértékelődött az elmúlt években.  Ahhoz, hogy ezek a célok meg is valósuljanak, jellemzően évente néhány alkalommal növelik megtakarításaikat.

A K&H felmérést készített arról, milyen megtakarítási célokat tűznek ki maguk elé a hazai lakossági befektetők, mire gyűjtenek leginkább. Ez alapján az látható, hogy az elmúlt négy év során nagymértékben felértékelődött az általános tartalék, illetve a gyermekek útnak indításának jelentősége. A felmérés mostani eredménye szerint egyértelműen az általános tartalék a legfontosabb, a válaszadók 77%-a képez ilyet az esetlegesen bekövetkező váratlan események miatt, míg négy éve ez az arány mindössze 28% volt. Ezt követően a nyugdíjas évek biztonságára, valamint a gyermekek jövőjére – például iskoláztatás vagy lakásvásárlás – fókuszálnak leginkább befektetéseik során. Utóbbinál szintén látványos az elmozdulás, hiszen négy évvel ezelőtt a befektetők csupán 16%-a választotta megtakarítási célként a gyerekek támogatását.

„A megtakarítások célját azért fontos meghatározni, hogy jobban lássuk a vállalható kockázatot és befektetési időtávot. Ennek mentén tudjuk ugyanis kialakítani az egyedi befektetési stratégiát, amely a portfóliónk összetételét határozza meg” – mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. 

növekvő megtakarítások 
A felmérésben megkérdezett prémium, azaz az átlagnál magasabb megtakarítással rendelkező magánbefektetők válaszai arra is rávilágítanak, hogy nagyrészük folyamatosan növeli befektetését, és évente több alkalommal is ránéz a félre tett összegre. Ezt mutatja, hogy a megkérdezettek jellemzően évente néhány alkalommal gyarapítják megtakarításaikat, és minden hatodik befektető teszi ugyanezt havi rendszerességgel. További 13% nyilatkozott úgy, hogy évente egy alkalommal tesz hozzá már meglévő megtakarításaihoz, és mindössze 12% az, aki nem növeli a korábban félre tett összeget. „A tapasztalat azt mutatja, hogy a rendszeresség és a gondos odafigyelés nagyon fontos, mivel az egyéni igényekhez és ajánlásokhoz igazított portfólió hozhat hosszú távon jó eredményt” – tette hozzá a szakember.

további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

a K&H befektetői felmérésről
A K&H az országos befektetői klub rendezvénysorozat alkalmával több mint 2000 prémium, azaz az átlagnál magasabb megtakarítással rendelkezdő magánbefektetőt kérdezett befektetési szokásaikról. A felmérés országosan 30 helyszínen történt, és összesen 2181 prémium ügyfél vett részt benne. 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. június 30-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 884 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink: 

K&H Bank 2016. második negyedév:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 242 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 610 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 23 milliárd forint 

K&H Alapkezelő 2016. második negyedév:
teljes kezelt vagyon: 1 047 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 893 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 154 milliárd forint

K&H Biztosító 2016. második negyedév:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):  12,18 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 159,3 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,43 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,7 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9950
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu