befektetői kisokos 2016-ra

a legfontosabb események, amelyek idén meghatározhatják a piacokat

Izgalmas évnek nézünk elébe, ezért ha nem akarunk nagyon meglepődni, érdemes képben lenni, hogy mik azok a legfontosabb történések, amelyek leginkább meghatározhatják év közben a piacokat. A K&H Alapkezelő összegyűjtötte azokat az eseményeket, amelyeket befektetőként egész évben érdemes nyomon kísérni, és ezzel elkerülni azt, hogy éppen a legnagyobb piaci bizonytalanság közepette döntsünk megtakarításunkról. 

tőzsdeélénkítő program - február

A Budapesti Értéktőzsde többségi tulajdonának megszerzésével az MNB jól meghatározott célja, hogy a résztvevők és a forgalom szempontjából is élénküljön a hazai börze. „Az ennek megvalósítására vonatkozó konkrét elképzeléseket, javaslatokat várhatóan néhány héten belül megismerhetjük, így ennek tükrében érdemes lehet átgondolni, milyen lehetőségeket tartogat számunkra a hazai részvénypiac” - javasolja Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfóliómenedzsere.

 

Magyarország felminősítése - március-május

Már tavaly is sok szó esett róla, de idén mindennél aktuálisabb lehet, hogy végre megkapjuk a befektetésre ajánlott besorolást a hitelminősítő intézetektől. „Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter legfrissebb nyilatkozata alapján a tavalyi évre vonatkozó 2% körüli költségvetési hiány és a 76%-os államadósság végre meggyőzheti a hitelminősítőket, így márciusban a Moody’s és az S&P, májusban pedig a Fitch pozitív értékelésére számítunk” - tette hozzá a szakember.

 

OPEC döntés - június

Az egyre alacsonyabb olajár nemcsak a kitermelőknek, de a feltörekvő piacoknak sem kedvez. A piaci folyamatok azonban egyelőre nem tudják megfordítani a csökkenő trendet, így év közben az OPEC soron következő ülése lehet az, ami újabb izgalmakat vagy fordulatot hozhat a kőolaj szempontjából. „Az OPEC várható piaci beavatkozását támasztja alá az a hír is, miszerint a tagállamok egy része akár már február-márciusban, egy rendkívüli közgyűlés alkalmával változtatna a jelenlegi stratégián” - mondta el Kovács Mátyás.

 

FED kamatemelés - június

Az eredetileg a piac által áprilisra várt következő Fed kamatemelés a Kína okozta piaci bizonytalanság és visszaesés miatt júniusra tolódott ugyan, de az újabb emelés 2016-ban szinte biztosra vehető.

 

olimpia, Eb - június-augusztus

„Habár maguk az események direkt módon nem mozgatják meg döntően a piacokat, arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy a világesemények sajnos kiemelt terrorveszélyt jelentenek. Érdemes tehát figyelni arra, hogy egy ilyen esemény bekövetkezte, vagy akár már a pánikhangulat is komoly árfolyam-ingadozást okozhat” - hívta fel a figyelmet Kovács Mátyás.

 

EKB - ősz

Idén biztosan kitart az Európai Központi Bank monetáris lazító programja, így az év első felében nem várunk sok izgalmat. A Fed kommunikációjából tanulva azonban várhatóan az EKB sem fogja az utolsó időpontra, 2017 elejére hagyni a program befejezését követő intézkedések bejelentését, így már ősszel körvonalazódhatnak a részletek.

 

Brexit - szeptember

Habár az elemzések alapján gazdaságilag nem lenne előnyös a szigetország számára az Európai Unióból történő kilépés, könnyen lehet, hogy a jelenlegi tervezet szerint őszre ütemezett népszavazáson emellett döntenek a választók. A piacok számára nemcsak a kilépés, de már maga a népszavazás is komoly jelentőséggel bír, mivel elbizonytalaníthatja a befektetőket az EU gazdaságának jövőjét illetően, és destabilizálhatja az uniót. 

 

amerikai elnökválasztás - november

Az amerikai elnökválasztás leginkább akkor lehet izgalmas a piacok számára, ha a gazdasági kérdésekben (is) szélsőséges nézeteket valló republikánus jelölt, Donald Trump nyeri a csatát.

 

Közel-Kelet - egész évben

Egyelőre nem látható, hogy milyen irányba fog mozdulni a közel-keleti konfliktus: tovább súlyosbodik a helyzet, vagy megkezdődik egy lassú rendeződési folyamat a térségben, ezért ez egész évben kockázati tényezőként lesz jelen a piacokon.

 

Kína - egész évben

A Kína által hivatalosan közölt adatokat már kétségtelenül fenntartással kezelik az elemzők, így a világ második legnagyobb gazdasága az év során bármikor okozhat - leginkább negatív - meglepetéseket. 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4100 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 918 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. szeptember 30-án. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank
2015. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 417 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 28,7 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2015. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon: 1 175 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 1 028 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 147 milliárd forint
 

K&H Biztosító

2015. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,0 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 139,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • sajto@kh.hu