bebetonozva a vállalati várakozások

A K&H nagyvállalati növekedési index legfrissebb, második negyedéves eredményei alapján egyértelműen kivárás jellemző a legnagyobb hazai cégekre. A következő egy évben alacsony, csupán 1,6%-os árbevétel és 1,1%-os profitnövekedést terveznek, miközben nem látható a dolgozói létszám vagy a beruházások számottevő növelésének szándéka.

A nagyvállalatok tervezett gazdasági aktivitását előrejelző K&H nagyvállalati növekedési index az előző negyedévhez hasonlóan a második negyedévben is 6 pontot ért el. „Úgy látjuk, hogy a nagyvállalatokra jelenleg a kivárás jellemző. A pénzügyi eredményeket, beruházásokat és a foglalkoztatottak számát tekintve is nem igazán számítanak nagy fordulatra a következő egy évben a hazai nagyvállalatok. Ezt jelzi, hogy nemcsak a fő index értéke változatlan, de azon belül az egyes területek megítélésénél is a stagnálást prognosztizálók vannak többségben” – tájékoztatott az eredményekről Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője. 

„A makrokörnyezet és a saját növekedésük megítélését illetően azonban jól látható különbség van, hiszen míg az előbbi részindex -1, addig ez utóbbi 8 ponton áll. Ez azt jelenti, hogy a gazdasági környezet alakulásával kapcsolatban gyakorlatilag semleges, míg a cég helyzetét illetően enyhén optimista állásponton vannak a hazai nagyvállalatok. 

A pénzügyi eredményeket azonban az eddigiekhez képest jóval visszafogottabban tervezik a vállalatok. Az infláció mérséklődésével az árbevétel növekedésére vonatkozó átlagos várakozás 1,6%-ra, míg a tervezett átlagos profitnövekedés 1,1%-ra zsugorodott. Ennek oka, hogy a következő egy évben inkább a pénzügyi eredmények stagnálását valószínűsítik, miközben nagymértékben visszaesett a kifejezetten növekedésre számító cégek aránya: növekvő árbevétellel a vállalatok negyede számol az egy évvel ezelőtti 46%-hoz képest, míg profitnövekedést csupán közel minden ötödik cég vár (19%) a korábbi 37% helyett. 


forrás: K&H nagyvállalati növekedési index

 

A beruházásokkal és a foglalkoztatottak létszámának bővítésével kapcsolatban egyaránt várakozó állásponton vannak a nagyvállalatok. A következő egy év során a vállalatok döntő többsége (87%) változatlan dolgozói állománnyal kalkulál, míg 63%-uk egyáltalán nem tervez beruházást. 

a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról

A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásaita következő egy évben. A kutatás 550, 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó cég döntéshozójának megkérdezésével történik. Az idei második negyedéves felmérés 2015. április 18. és június 11. között történt.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 858 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. március 31-én. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 189 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,0 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu