baleset külföldön? erre kell figyelni!

megfelelő utasbiztosítással, minimális felkészüléssel megoldhatók a váratlan gondok

A legszebb külföldi nyaralást is végleg elronthatja egy váratlan betegség, vagy baleset, netalán a csomagok, az iratok eltűnése. A megfelelő biztosítás kiválasztásával gyors segítséget kaphatunk, ám érdemes előre felkészülni a váratlan helyzetekre – tanácsolja a K&H Biztosító. Néhány dolgot kell csak szem előtt tartani, így könnyebben megoldhatók a problémák, és baj esetén is megmenthető a nyaralás.

Egyre többen tudják, nem szabad külföldi nyaralásra indulni utasbiztosítás nélkül, hiszen bármikor érhet bennünket váratlan betegség, baleset vagy lopáskár. A megfelelő biztosítás kiválasztásával nem csak kártérítést kaphatunk ezekben az esetekben, de hatékony segítséget is. A biztosító telefonon a hét minden napján, a nap 24 órájában elérhető képviselői fontos és pontos információkat tudnak arról adni, kihez kell fordulni, mit kell tenni baj esetén. 

A biztosítót mindenképpen érdemes haladéktalanul értesíteni a káresemény bekövetkezésekor.” – tanácsolja  Kéringer Csaba, a K&H Biztosító nem-élet termékmenedzsment és kockázatvállalás vezetője. “Érdemes azonban fejben tartani néhány alapvető szabályt, hogy elkerüljük a felesleges utánajárást, és bosszúságot”. 

Hasznos, ha az utazás során végig magunknál tartjuk az utasbiztosításról szóló kötvények számát, és a biztosító telefonszámát, hiszen ezekre lesz szükség baj esetén. Érdemes ezeket több helyre is felírni, hogy – egy lopás esetén is – valahol biztosan meglegyenek. 

Fontos, hogy balesetnél és lopásnál értesítsük a helyi hatóságokat, hiszen az eljárás megindulásához és a kárrendezéshez ez feltétlenül szükséges. A káreseményről szóló igazolást pedig mindjárt a jegyzőkönyvek felvételét követően szerezzük be, mert a hazautazást követően ez már nehézkes, sok esetben lehetetlen. Lopás esetén a rendőrségen készült  jegyzőkönyvet szintén tartsuk meg.

A baleset vagy betegség miatt szükségessé váló kórházi kezeléskor felmerült költségeket a biztosító általában közvetlenül rendezi a kórházzal. Amennyiben lehetséges – nincs szükség vészhelyzeti beavatkozásra – még a kezelés megkezdése, az orvos kiválasztása előtt hívjuk fel a biztosítót, így el lehet kerülni az utólagos vitákat, bonyodalmakat.  Az ellátást nyújtó orvosnak vagy kórháznak a társaság ilyenkor költség-átvállalási nyilatkozatot küld, amelyben vállalja, hogy a költségeket közvetlenül kifizeti, így bennünket a helyszínen valószínűleg nem terhel költség. A felmerült egyéb kiadásokat viszont – így például a gyógyszerek árát – a helyszínen kell kifizetni, és utólag, számla ellenében téríti meg a biztosító.

Ha irataink tűnnek el, azokról is vetessünk fel részletes jegyzőkönyvet, úti okmány ideiglenes pótlásához pedig vegyük igénybe a helyi külképviselet segítségét – több biztosítás ennek költségeit is fedezi. Amennyiben a bankkártyánkat lopták el, annak letiltásáról azonnal intézkedjünk a számlavezető pénzintézetnél, hiszen csak így lehet biztosítani, hogy a számlához más ne férhessen hozzá. A bankkártya azonosító kódjait pedig ne tartsuk annak közelében (például egy kis papíron a pénztárcában), hiszen ebben az esetben kár bekövetkeztekor nem számíthatunk kártérítésre.

Fontos tisztában lenni azzal is, mire vonatkozik a biztosítás: a nagy értékű sportfelszerelések, vagy műszaki cikkek sérülését, eltulajdonítását ugyanis nem minden esetben fedezik a szerződések. Ugyanígy külön figyelni érdemes például arra is, hogy a veszélyesebb sport-tevékenységek során bekövetkezett eseményekre vonatkozik-e a biztosítás. A K&H Biztosító kilenc biztosítási csomagot dolgozott ki annak érdekében, hogy a vakáció helyszínéhez, a kedvenc szabadidős tevékenységhez illeszkedően egyszerűen lehessen kiválasztani a legmegfelelőbb védelmet (városnézéshez, hosszú külföldi útra, tengerparti nyaraláshoz, part menti vitorlázásra, veszélyes sportokra, búvárkodásra, tengeren túli utazásokhoz).” – mondta el a szakértő. 

A K&H Biztosító Útitárs nevű okostelefon alkalmazása pedig valódi útitársként segít minket az előkészületektől kezdődően egészen a hazaérkezésig: segítségünkre lehet az utasbiztosítás megkötésekor, emellett összeállítást tartalmaz a legfontosabb úti kellékről, amelyek nélkül nem érdemes elindulni, különböző veszélyhelyzetekre – mint az autóbaleset, lopás, elveszett iratok vagy betegség – kínál hasznos megoldásokat és tanácsokat, valamint az alkalmazás segítségével akár zseblámpaként vagy iránytűként is használhatjuk telefonunkat. 

Négy alapszabály külföldi nyaraláskor
•    Kössünk a nyaralás céljának megfelelő védelmet nyújtó utasbiztosítást
•    A biztosító telefonszámát és a biztosítási kötvény számát több helyre írjuk fel, és mindig legyen kéznél egy példány
•    Haladéktalanul értesítsük a biztosítót, ha megtörtént a baj – segítenek abban is, mi a teendőnk, kihez fordulhatunk
•    Őrizzünk meg minden dokumentumot a káreseményről

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 228 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2013. március 31-én: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 219 milliárd forint 
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2550 milliárd forint 
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,2 milliárd forint 

K&H Biztosító 
2013. március 31-én: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint 
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 111,5 milliárd forint 
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,9 milliárd forint 
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu