az önbeteljesítő jóslat esete a forinttal

Az infláció megugrása miatt az MNB üzenetet küldött a piacnak, gyakorlatilag szóbeli intervenciót hajtott végre, ami erőt adott a forintnak. Hajósi Péter, a K&H alapok kezelőjének befektetési igazgatója szerint azonban a forint hosszabb távon - ha az infláció visszatér a jegybank által tolerálható szintre - veszíthet az értékéből.

Az infláció az idén felgyorsult, áprilisban már 5 százalék felett járt a mutató, emiatt a Magyar Nemzeti Bank jelezte, hogy figyeli az inflációs folyamatokat és kész lépéseket tenni. Egyben az is kiderült a jegybanki kommunikációból, hogy az MNB szakértői úgy látják, hogy az infláció megugrása átmeneti folyamat. 

üzenetet küldött

„Azzal, hogy az MNB megszólalt és utalást tett az esetleges monetáris szigorításra, azaz egy esetleges effektív kamatemelésre vagy az egyhetes betét kamatának módosítására az egyik legegyszerűbb és bevált módját választotta annak, hogy üzenetet küldjön a piacoknak. Tehát egy szóbeli intervencióról van szó. Ezzel szeretné megakadályozni a jegybank, hogy az inflációs várakozások felfelé mozduljanak. Szeretné elkerülni a jegybank, hogy az infláció mostani, átmenetinek gondolt felfutása beépüljön például a céges béremelési tervekbe vagy a szolgáltatók és kereskedők árazásába” - mondta Hajósi Péter, a K&H alapok kezelőjének befektetési igazgatója. Hozzátette: „Ha nem sikerül ezt megakadályozni, akkor egyfajta önbeteljesítő folyamatként tartósan megmarad az inflációs nyomás, ezt pedig mindenképp szeretné megakadályozni az MNB.” 

mire számíthat a forint?

Tehát korai lenne azt mondani, hogy változott volna a jegybank korábbi időszakra jellemző gyengeforint-politikája. „Úgy látjuk, ha az infláció visszatér az MNB által tolerálható sávba, akkor a forint veszíthet az értékéből. Másként fogalmazva nem számítunk arra, hogy az euró tartósan a 340-350 forintos sávban marad, ennél drágább euró várható, ha lecsengenek a mostani inflációs folyamatok” - fogalmazott a szakember. 

Befektetési szempontból pedig ez azért lényeges, mert a megtakarításoknál érdemes a közép- és hosszabb távú trendeket nézni, azok pedig egyelőre nem utalnak tartós inflációs nyomásra. A forint pedig várhatóan a mostani szintekről gyengébb tartományokba kerülhet, ezért továbbra is érdemes a devizaalapú, euróalapú és dolláralapú eszközökben gondolkodni. Az esetleges forintgyengülés extra hozamot eredményezhet ezeknél a befektetéseknél.

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül befektetési tanácsadásnak. Az alapok részletes leírását és befektetési politikáját az adott alap Tájékoztatója és a Kezelési Szabályzata tartalmazzák, melyek elérhetők magyar nyelven a K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a www.khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alapok Kiemelt Befektetői Információi/Kiemelt információkat tartalmazó dokumentuma felől mely az alapok alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagukban azonban nem adnak teljes körű leírást az alapokról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra! A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a Vezető Forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegyek hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem - kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg, továbbá az adószabályok a jövőben változhatnak, ideértve új adónemek bevezetését is. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az alapokat a KBC Asset Management NV Magyarországi Fióktelepe - a K&H alapok kezelője kezeli, amely a PSZÁF – III/100.058/2002. és az MNB H-EN-III-70/2014 számú engedélye alapján gyakorolja tevékenységét. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. tevékenységi engedélyének száma engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata.

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu