az OLED technológia nem csak a szórakoztatóipar kiváltsága

a zöld növények a pirosat szeretik

Az OLED technológia pár éve robbant be a köztudatba, elsősorban a szórakoztatóiparban találkozhatunk vele. De mi történik, ha a mezőgazdaságban is alkalmazzuk? Varga Zsófia, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyertese kutatásával a fényt, mint környezeti elemet vizsgálja: a kertészeti termesztésben hogyan lehet a fény szabályozásával, programozásával energiát megtakarítani és termelékenységet növelni.

Az OLED (Organic Light-Emitting Diode, azaz szerves fénykibocsátó dióda) technológia alig pár éve robbant be a köztudatba. Egyre több területen találkozhatunk vele, többek között televíziókban, monitorokban vagy éppen mobiltelefonok kijelzőjeként használjuk. A modern technológia azonban nem csak a szórakoztatóipar kiváltsága, hiszen már a mezőgazdaságban is megjelent. Az OLED mint fényforrás, mai ismereteink szerint az egyetlen, amely spektrális, azaz színképpel kapcsolatos szabályozhatósággal rendelkezik. Mindezt számítógép által vezérelve lehet megvalósítani, állítva a fény intenzitását és hullámhossz szerinti eloszlását, vagy éppen e kettő kombinációját. Így teljesen szabályozható, a környezeti feltételekhez és a növény fejlődési stádiumához igazodó hullámhosszúságú fény állítható be. 

Varga Zsófia, a Szent István Egyetem kutatója a fény kertészeti termesztésre gyakorolt hatását, spektrális összetevőjének hatékonyságát, ezen belül is a programozható OLED technológia lehetőségeit vizsgálta. A fiatal szakember – aki tudományos munkájával elnyerte a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat PhD kategóriájának első helyezését – kutatása során megbizonyosodott arról, hogy a színképek szabályozásával és a fény intenzitásának változtatásával a termesztő berendezések energiaköltségei csökkenthetőek, míg a termelékenység növelhető. Az eredmények azt mutatják, hogy a növény fejlődése szempontjából a piros szín a legkedvezőbb. 

A kertészeti termesztés, ami elsősorban üvegházakban és fóliasátrakban történik, elkülönülve az időjárás viszontagságaitól, egyre nagyobb hangsúlyt kap hazánkban. “Folyamatosan nő az igény, hogy a környezeti tényezőktől minél függetlenebbül tudjunk termelni, minél nagyobb hatékonysággal, minél közelebb a felhasználókhoz. Az OLED technológia energiahatékony és hosszú élettartamú, emellett könnyen összekapcsolható megújuló energiaforrásokkal is, ezért ennek egyik megoldását, a LED farming technológiában látom. Ezeket a kertészeti technológiákat egyelőre csak Hollandiában és Japánban kezdték el alkalmazni, alig pár éve, így a technológia adaptálása és további vizsgálata nagyban növelheti a hazai kertészeti termesztés hatékonyságát is” – mondta el a fiatal szakember.

A K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2015. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok1076 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

Főbb adataink: 
K&H Bank

2015. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 222 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 2 582 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 38,1 milliárd

K&H Biztosító
2015. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF11,9 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 142,5 milliárd
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF3,4 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF1,9 milliárd

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9051
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu