az ipari cégeknek mehet a legjobban

A hazai kkv-k szolidabb eredményekre számítanak a következő egy év során, átlagosan 3,9%-os árbevétel és 2,4%-os profitnövekedést valószínűsítenek. Ezzel nyoma veszett a félévkor tapasztalt optimista hangulatnak, kivétel ez alól az ipari szektor, ahol jó eredményeket várnak a cégek – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

A vállalkozások pénzügyeivel kapcsolatos várakozások meglehetősen visszafogott képet mutatnak a K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredménye szerint. Az előző negyedévhez képest igen negatívan nyilatkoztak a megkérdezett cégek árbevételük jövőbeli alakulásáról, ugyanis 5,7%-ról 3,9%-ra mérséklődött a várt bevétel nagysága. „A visszaesés ugyan jelentős, de egyelőre nem tudni, hogy mindössze arról van szó, hogy az előző negyedév kiugróan optimista hangulata eltűnt, és a várakozások visszakorrigáltak, vagy folytatódik a 2014 eleje óta tartó csökkenő trend. A kkv-k túlnyomó többsége (70%) továbbra is 0-6% közötti árbevétel-növekedést valószínűsít, a jelenleginél kisebb bevételt pedig mindössze a cégek 6%-a feltételez a következő egy évben. A nagyobb, 6% feletti bővüléssel számoló cégek aránya viszont egyértelműen visszaesett, 31%-ról 24%-ra” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.  

A mikro-, kis- és középvállalkozások általában igen eltérő mértékű bevétel-növekedést várnak, most azonban egységes képet mutat a szektor. Jelenleg a mikrovállalkozások számítanak a legjobb eredményre a következő egy év során, ők átlag feletti (4,2%-os), míg a kis- és középvállalkozások átlag alatti (3,6% és 3,7%) bővüléssel számolnak. A különböző ágazatok közül az ipari cégek pénzügyi várakozásai a legkedvezőbbek, hiszen 5,2%-os növekedést valószínűsítenek.

A profitkilátásokat tekintve is visszafogottabbak lettek a cégek, közel felére, 2,4%-ra zsugorodott a várt nyereség mértéke. Öröm az ürömben, hogy a cégek mindössze 5%-a számol profitcsökkenéssel, ami az elmúlt tíz év legalacsonyabb aránya. A különböző árbevételű cégeknél gyakorlatilag hasonló mértékű nyereség-növekedést feltételeznek, míg az ágazatok közül ez esetben is az ipari cégek várnak átlag feletti, 3,1%-os eredmény-növekedést. „Az ipari cégek bizakodó hangulata nem meglepő, hiszen a KSH legutóbbi adata szerint idén augusztusban mintegy 6,2%-kal nőtt az ipari termelés volumene, míg a termelés az első nyolc hónapban 6,6%-kal haladta meg a tavalyi év azonos időszakát” – tette hozzá a szakértő.    

a K&H kkv bizalmi index kutatásról

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásában a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi felmérés 2015. augusztus 26 – szeptember 8. között történt.
* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4100 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 935 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. június 30-án. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt években mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 185 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 509 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 15,9 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,1 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,3 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu