az infláció megtizedeli a hozamokat

Az infláció drasztikus emelkedése idén látványosan megnyirbálhatja a befektetések hozamait. Hosszabb időtávval vagy a részvénypiacok felé elmozdulással azonban kivédhetjük ezt - tanácsolja a K&H Alapkezelő. 

Kedden fény derül az igazságra - már ami az inflációt illeti. Túlzott reményeket nem táplálhatunk, hiszen a fogyasztói árak decemberi 1,8%-os növekedését követően januárra 2% fölé gyorsulhatott az infláció, majd - az MNB inflációs előrejelzése szerint - 2018 első félévére már a 3%-ot is elérheti. „Az infláció drasztikus emelkedése azt jelenti, hogy megtakarításainknak az infláció mértékét, tehát jelenleg 2% körüli hozamot kell elérniük ahhoz, hogy megmaradjon értékük. Ez a szint az 1 éves állampapírokkal nem érhető el, a negatív reálhozam ellen a diszkont kincstárjegyeknél magasabb hozamú rövid futamidejű lakossági állampapír sem véd meg” - magyarázta Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

mit tehetünk az emelkedő infláció ellen?

Az egyszerű válasz az, hogy nagyobb kockázatot kell vállalni, ami jelenthet hosszabb futamidőt vagy a kockázatosabb részvényeszközök felé történő elmozdulást. „A 10 éves magyar állampapír esetében jelenleg 3,6%-os hozammal számolhatunk, igaz ebben az esetben fel kell készülni arra, hogy a jegybanki kamatemelések hatására negatívan változhatnak a hozamok. A jelenlegi pozitív makrogazdasági környezet a kötvények helyett inkább a részvénypiacok számára kedvező, hiszen a vállalatok képesek lehetnek az inflációt meghaladó mértékű árbevétel és profitnövelésre. Az európai részvénypiacok például idén igazán ígéretesnek tűnnek, mivel az egyre javuló növekedési kilátások, az alacsony értékeltségi szint és a gyengébb euró is kedvezően hat rájuk” - tanácsolja Kovács Mátyás.

további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. szeptember 30-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 800 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint (ebből 2015-ben 55 milliárd forint) adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank 2016 III. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 255 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 625 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 33,4 milliárd forint

K&H Alapkezelő 2016. III. negyedévének végén:
teljes kezelt vagyon: 1 031 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 873 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 158 milliárd forint

K&H Biztosító 2016 III. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,87 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 155,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,26 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,22 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu