Az elöregedő társadalomban nem lehet kérdés az öngondoskodás

„Az elöregedő magyar társadalom évről évre egyre komolyabb problémát fog jelenteni a nyugdíjrendszer fenntarthatósága szempontjából. A hazai népesedési folyamat jelenlegi tendenciái mellett ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni az öngondoskodás jelentőségét, amellyel nagyban növelhetjük a nyugdíjas évek anyagi biztonságát” – mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A K&H ismét befektetői klub keretében várta a befektetések iránt érdeklődőket, amelynek budapesti rendezvényén Zobor Zsuzsanna a jelenlegi magyar társadalom demográfiai adottságaira, és annak hosszú távú hatásaira hívta fel a figyelmet. „Magyarországon – a fejlett európai országokhoz hasonlatosan – a születéskor várható élettartam folyamatosan nő, amely nagyon pozitív tendencia. Emellett azonban egyre alacsonyabb a születési ráta, így a hazai társadalom évről évre folyamatosan elöregedik, aminek komoly gazdasági következménye lesz” – mondta el a szakember.

A jelenlegi demográfiai folyamat egyik legsúlyosabb következményének a szakember azt tartja, hogy évről évre egyre kevesebb aktív dolgozó tartja el az adott kor nyugdíjasait. Mivel a cél az, hogy Magyarországon is csak az aktuális járulékbefizetésekből történjen a nyugdíjak kifizetése, ez egyúttal azt is jelenti, hogy a jelenleg is igen magas munkavállalói járulékok fenntartása mellett is kényszerűen csökkenni fog a nyugdíjellátás szintje. „Mivel ez a folyamat nem egy hirtelen kirobbanó válság, vagy egy földrengés, hanem már most jól látható, így hatásaival már most számolni és tervezni kell” – javasolta a vezérigazgató.

A gazdasági válság hatására a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt a lakosság érdeklődése a pénzügyek iránt, a tartós befektetési számla (tbsz) és a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) tavalyi felfutása pedig egyértelműen azt mutatja, hogy az ügyfelek figyelme elmozdult a hosszabb távú befektetések irányába is. „Ezt a pénzügyi tudatosságot szeretnénk tovább erősíteni, és felhívni a figyelmet arra, hogy minden eddiginél komolyabban kell venni az egyéni öngondoskodást és a nyugdíj-célú megtakarítást. Szerencsére az ügyfelek ma már kedvünkre válogathatnak az öngondoskodásra alkalmas befektetési formák közül. Úgy látjuk, a jelenlegi gazdasági környezetben a lakosság legnagyobb részének a rendszeres vételi megbízás lehet a legkedvezőbb, pénzügyileg legkevésbé megterhelő megoldás, amikor is a havonta rendszeresen félretett kisebb összegből sok év alatt igen szép tőke érhető el, ami az igénybe vehető állami támogatások - mint az szja jóváírás és a kamatadó-mentesség - mellett jelentős hozammal is gyarapszik az évek során” – magyarázta Zobor Zsuzsanna.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 243 lakossági fiókkal, valamint közel 600 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki. A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője.  A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

főbb adataink:

K&H Bank
2010. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 219 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 3223 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 36,1 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 27,2 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2010. december 31-én:
teljes kezelt vagyon: 796 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 124 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 642 milliárd forint

K&H Biztosító
2010. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 8,4 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 102,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,7 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált):

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 350 7390/118
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu
  • www.kh.hu, www.khalapok.hu