az egyetemistáknak idén meggyűlhet a baja az albérletkereséssel anyagilag jobban megéri lakást vásárolni

Egyre nagyobb az igény az albérletek iránt, ráadásul augusztusban a keresleti oldalt tovább növelik a kollégiumi férőhelyekről kiszorult egyetemisták/főiskolások is. Nehéz helyzetben lesznek: a felsőoktatási intézményeknek helyt adó nagyvárosokban és a fővárosban is az egekbe szöktek az albérletárak az elmúlt fél évben. Annak, aki megengedheti magának, hosszú távon jobban megéri saját ingatlant vásárolni, az alacsony kamatok miatt ráadásul most mindenképpen érdemes hitelfelvételben is elgondolkodni – tanácsolta dr. Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az egyik nagy ingatlanközvetítő cég legfrissebb adatai szerint Budapesten közel minden második lakásvásárlás mögött befektetési cél áll, ezt követik az első lakást vásárlók. A legmagasabbak a négyzetméterárak a belvárosban, illetve panel tekintetében a 11. kerületben. Vidéken Győr-Moson-Sopron megyében a legdrágábbak az ingatlanok. Vidéken ugyanakkor leginkább a nagyobb ingatlanba költőzők vezetik a cél-listát, és csak a második helyen állnak a befektetési céllal vásárolók, és csak minden ötödik vásárlóra jellemző, hogy az első ingatlanát veszi meg.

Mivel a kereslet nagyon megugrott, új ingatlan pedig még csak elvétve jelenik meg a piacon, egyre nehezebb alkudni, különösen Vas és Veszprém megyében, valamint Budapesten.

Akik befektetési céllal vásárolnak ingatlant, azok döntő többsége kiadja azt. A sajtóhírek szerint az elmúlt fél évben az egekbe szöktek az albérletárak, van, ahol egy panellakásért is elkérnek havi 150 ezer forintot a rezsiköltségeken felül. A közösségi oldalakon is sokan számoltak be olyan esetekről, amikor a főbérlő váratlanul duplájára emelte a bérleti díjat. Nyáron a külföldi bérlők száma is magasabb az éves átlaghoz képest, augusztusban pedig megjelennek a piacon az albérletet kereső egyetemisták/főiskolások is. A kereslet növekedéséve pedig a bérleti díjak további emelkedésére lehet számítani.

„Akiknek van valamennyi kezdőtőkéje, megtakarítása, a jelenlegi albérletárak és az alacsony kamatkörnyezet figyelembevételével érdemes a lakásvásárlást megfontolni. A 60-100 ezer forintos bérleti díjakkal szemben egy 5 millió forintos, 20 éves futamidőre igényelt lakáshitel havi törlesztőrészlete nem éri el a 31.000 forintot” – mondta dr. Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettes.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 858 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. március 31-én. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 189 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,0 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu