az alacsony piaci árak kiszorítják a nem hatékony termelőket

Tovább erősödik a mezőgazdasági termékek két fő trendje: a növényi termékek magas készletszintje lefelé tolja az árakat, míg az állati termékek esetében a korábban igen alacsony árakról korrigál vissza a piac. Az árak stabilizálódása egyúttal azt jelenti, hogy nincs idő várni a fejlesztésekkel, hiszen az alacsony felvásárlási árak kiszorítják a nem hatékony termelőket a piacról – elemezte a mezőgazdasági ár trendeket a K&H. 

A KSH adatai alapján márciusban 1,4%-kal növekedtek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához képest, elsősorban az élő állatok és állati termékek árának 11,1%-os növekedése és a növényi termékek árának 3,6%-os csökkenése következtében. „A legfrissebb adatok alapján tovább erősödött a mezőgazdasági termékek két fő trendje: a növényi termékek ára stabilizálódik egy alacsony árszinten, miközben az állati termékek jelenlegi áremelkedése az elmúlt évek visszaeséseit kompenzálja” – mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág vezetője.

„A növényi termékek esetében folytatódik az ár stabilizálódása, mivel a készletszintek globálisan magasak, és várhatóan az idei termésmennyiség is meglesz. Várakozásaink szerint ezért, hacsak nem történik valami rendkívüli piaci helyzet, katasztrófa, ezek az árszintek minimum két évig fennmaradhatnak. Az állati termékek jelenlegi árszintje ugyanakkor mára már túllendült az egyensúlyi ponton, ezért a viszonylag magas ár nem tartható fent sokáig, korrekcióra lesz szükség” – részletezte a piaci folyamatokat Tresó István.

„A jövőben számolni kell azzal, hogy – főként a növénytermesztés esetében – a viszonylag alacsony árak kiszoríthatják a piacról azokat a cégeket, amelyek nem tudnak lépést tartani a fejlődéssel. Rendkívül sürgető tehát belefogni a hatékonyságnövelő beruházásokba, amelyeknek három fő irányát a technológiafejlesztés, a humánerőforrás tudásszintjének növelése és a mérethatékonyság jelenti. Jelenleg azt látjuk, hogy a mezőgazdasági cégek számára rendkívül fontos forrást jelentő pályázati lehetőségek elhúzódása miatt jelenleg beruházási kényszer jellemzi a szektort. Az biztos, hogy nem érdemes tovább várni, uniós források nélkül is belefognak a cégek a fejlesztésekbe” – hangsúlyozta ki a szakember.

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat.  A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül.A K&H 2016. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 705 milliárd forintos állományával rendelkezett.  A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

Főbb adataink:

K&H Bank 2016. év végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 260 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 826 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 39,2 milliárd forint

K&H Biztosító 2016. év végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 13,4 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 158 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 4,3 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9051
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu