az alacsony kamatkörnyezetben ismét érdemes újragondolni a megtakarításokat

K&H befektetői klub összefoglaló

A rekord alacsony kamatkörnyezet hatására a lakossági befektetőknek újra érdemes átgondolni megtakarításaikat. A magasabb hozamokat a tőzsdei befektetések jelentik, ugyanakkor mérlegelni kell az ezzel járó kockázatokat. A fejlett részvénypiacok ígéretes, de hullámzó teljesítménye miatt ezért a részvénybefektetéseknél is tőkevédelem, illetve rendszeres árfolyamvédelem javasolt – hangzott el a K&H befektetői klub budapesti rendezvényén.

A lassan két éve tartó folyamatos kamatvágást követően várhatóan még jó ideig marad az alacsony kamatkörnyezet. A rekord alacsony kamatok miatt a lakossági befektetők rákényszerülnek arra, hogy végiggondolják, hogyan tudják növelni megtakarításaik hozamát. A korábbi kötvény és pénzpiaci befektetések a rekord alacsony kamatok miatt már nem vonzóak, a magasabb hozamokat egyértelműen a tőzsdei részvénybefektetések jelenthetik. Ugyanakkor az árfolyamok a több éve tartó emelkedés után mostanra olyan magasságokat értek el, ahol már egyetlen negatív hír is eltántoríthatja a befektetőket. „Elengedhetetlen mérlegelni, hogy milyen kockázatokat érdemes bevállalni a többlethozam érdekében. Ezért jelenleg a fejlett részvénypiacokban rejlő lehetőségeket tőkevédelem mellett javasoljuk kihasználni. A megtakarítások újragondolásánál pedig a magasabb hozam lehetősége és a biztonság megtartása, a kockázatok megosztása mellett a harmadik legfontosabb szempontot, az élethelyzethez igazodó megtakarítási szerkezetet is szem előtt kell tartani” – javasolta Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. A lakossági befektetők számára rendezett K&H befektetői klubon a befektetési szakemberek bemutatták, jelenleg mely régiók és befektetési eszközök ígéretesek.

fókuszban a fellendülő európai országok

Az eurozóna gazdasága maga mögött hagyta a recessziót, az idei évben pedig már stabil bővülés várható a régióban. A növekedésben eddig lemaradó, de gazdaságilag jelentős súlyt képviselő országok válságkezelése láthatóan sikeres volt, így ha fáziskéséssel is, de ez a régió is megindult a fellendülés útján. A gazdasági növekedési kilátások javulása pedig előbb-utóbb megjelenik a vállalatok emelkedő profittermelő képességében, ezért kedvező lehetőségeket látunk a spanyol, olasz és francia részvénypiacokon. A 2014. május 12-től jegyezhető K&H fellendülő Európa alap ezt az ígéretes befektetési történetet kívánja kiaknázni, és a különösen kedvező növekedési kilátásokkal rendelkező spanyol, olasz és francia cégek (pl. Danone, Louis Vuitton Moët Hennessy, Telefónica, Repsol, Eni) részvényeiből nyújt részesedést, 100% tőkevédelem mellett.

a gyógyszeripar évtizede

A jelenleg is hatalmas iparág mögött továbbra is óriási növekedési potenciál áll a fejlett és feltörekvő piacokon egyaránt. A fejlett országokban, elsősorban Európában, az elöregedés egyre jellemzőbb demográfiai trend, az átlagéletkor növekedésével párhuzamosan azonban a krónikus megbetegedések száma és az ezekhez kapcsolódó gyógyszerfogyasztás is nő. Az Egyesült Államokban kibontakozó egészségügyi reform is a gyógyszerpiac növekedését támogatja, hiszen a program elsőszámú célja, hogy az amerikai társadalom legszegényebb rétegeit megfizethető orvosi ellátáshoz és a gyógyszerekhez juttassa. A nagy feltörekvő gazdaságokban pedig a középosztály felemelkedése miatt van egyre fokozottabb igény az elérhető és megfizethető egészségügyi szolgáltatások iránt. A K&H többször termő 4 alap extra hozamát ezért olyan gyógyszeripari óriásvállalatok részvényei határozzák meg, mint például a Pfizer, a Bayer, a GlaxoSmithKline vagy a Johnson & Johnson.

lépcsőzetes védelem az elért teljesítménynek

A hullámzó növekedésű részvénypiacokon a tőkevédelem mellett különösen érdekes lehet az alapokban található részvények futamidő alatt elért teljesítményének rendszeres időközönkénti rögzítése. Így kivédhető egy olyan piaci szituáció, amikor a futamidő végére bezuhannak a részvényárfolyamok, és ezzel elvész az addig elért hozam. A K&H hozamlépcső 2 alap negyedévente rögzíti, és ezzel védi az alapban található részvények eredményeit, így az a későbbiekben már nem csökkenhet a rögzített szint alá.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 140 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 212 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2562 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,4 milliárd HUF

K&H Alapkezelő
2013. december  31-én:
teljes kezelt vagyon:  867,1 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  120,2 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 746,9 milliárd forint

K&H Biztosító
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,5 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 116,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,9 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,2 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu