automatizálással és energiahatékonysággal vehet új irányt a magyar élelmiszeripar
A magyar élelmiszeripar jövedelmezősége és termelékenysége továbbra is elmarad az uniós átlagtól. A szektor energiahatékonyságban a 27 tagállam közül jelenleg a 25. helyen áll, termelékenységben pedig a 18., ami jelzi a lehetőséget a fejlődésre.
„A termelékenység és energiahatékonyság javítása egyértelmű lehetőségek a magyar élelmiszeripar számára. Automatizálás, digitalizáció és korszerű technológiai fejlesztésekkel építhető fel a stabil jövedelmezőség. Az energiaárak volatilitása miatt ma már nemcsak költségszempont, hanem üzembiztonsági tényező is, hogy egy vállalat mennyire hatékonyan működik” – mondta el Demeter Zoltán, a K&H agrárüzletágának vezetője.
„A beruházások két fő iránya üdvözölendő. Az egyik az energiahatékonyság növelése, mint a modern technológiák és megújuló energiaforrások bevezetése, a másik pedig az automatizáltság fokozása, ami potenciálisan csökkentheti a munkaerőigényt és növeli a várható termelés kiszámíthatóságát” – vélekedett a szakember.
„Az energiahatékonysági fejlesztések és a gépesítettség növelése pénzügyi szempontból is tudatos döntés, amellett, hogy a munkaerőhiányt is kezeli. Ezek a beruházások az előremutató, a jövő fenntartható és válságálló élelmiszeriparának sarokkövei.” – fűzte hozzá Demeter Zoltán.
Kapcsolattartó
K&H Kommunikáció
- sajto@kh.hu