Anglia lehet a futball Eb győztese?

„Miközben a futball Európa-bajnokságon a legjobb válogatottak küzdenek meg egymással, a gazdasági életben ugyanilyen küzdelem folyik a gazdasági fejlődés és a befektetők bizalmának elnyeréséért. A növekedési lehetőségek, a befektetési kockázatok, valamint az adott ország tőzsdei értékeltsége alapján egyértelműen Anglia és Németország látszik legesélyesebbnek a döntőbe jutásra. Ami azonban befektetői szempontból ennél lényegesebb, hogy a kontinens tőzsdéi meglehetősen alulértékeltek, ez pedig a közép- és hosszú távon gondolkodni tudó befektetők számára kedvező lehet” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Miközben a futball Európa-bajnokságon kontinensünk legjobb focistái küzdenek meg egymással, a gazdasági élet porondján ugyanilyen - ha nem még szorosabb és vérre menőbb - küzdelem folyik a gazdasági növekedés és a befektetők bizalmának elnyeréséért. A hosszú távú növekedési potenciál, a befektetési kockázatok, valamint az adott ország tőzsdei értékeltsége alapján felállított rangsor győztese egyértelműen Anglia. Ezt követően a gyors növekedési mutatóval rendelkező eurózóna országokat találjuk a tabellán, míg a sereghajtók azok a perifériás országok, amelyek vagy már túl vannak, vagy nagy eséllyel a közeljövőben rászorulhatnak IMF/EKB segítségre.

A fenti táblázat azt mutatja, hogy az adott ország milyen növekedési környezetet biztosít a vállalatok, vállalkozások számára (versenyképességi rangsor, Világbank - Ease of doing business 2012-es felmérés alapján), mennyire kockázatos befektetési célpont (CDS felár), valamint a tőzsdei árfolyamok jelenleg mennyire alul- vagy felülértékeltek (P/E ráta). A befektetői, gazdasági környezet vizsgálatának eredménye alapján Anglia nyerheti el a „befektetői bajnoki címet”, ami egyrészt a kedvező gazdasági környezetnek, másrészt az önálló – Európai Uniótól független – gazdaságpolitikának köszönhető, amely nagyobb mozgásteret nyújt a brit gazdaság számára. A szigetország mellett Németország, Hollandia és Franciaország ért el kedvező eredményt, így bármennyire is közhelynek számít a „Kis pénz, kis foci” mondás, érdekes látni, hogy a résztvevő országok gazdasági háttere mennyire hozható párhuzamba válogatottjuk szereplésével.

„Ami azonban befektetési szempontból a leginkább fontos és szembetűnő, hogy a részvényárfolyamok csökkenésének eredményeként az európai tőzsdékről általánosságban elmondható, hogy jelenleg olcsók, alulértékeltek. Azok számára tehát, akik közép-, hosszútávon tudnak gondolkodni, a mostani időszak jó alkalom lehet a beszállásra” –mondta el a befektetési szakember.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, a nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte mintegy 230 lakossági fiókkal több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.
A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.
A K&H Alapkezelő idén elnyerte a Money Moon Awards legjobb tőkevédett befektetési alap díját.

főbb adataink:

K&H Bank
2012. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 191 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2521 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,4 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2012. március 31-én:
teljes kezelt vagyon: 713,5 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 112,8 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 598,1 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 5,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 103,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,3 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu