amit a nyersanyag befektetésekről tudni kell

„Az elmúlt években szinte megállás nélkül emelkedő aranyár, valamint a három év alatt háromszorosára ugró kőolajár a befektetők figyelmét is felkeltette a nyersanyag befektetések iránt. Nem véletlenül, hiszen akkor, amikor a részvény- és kötvénypiacokon a növekedési és államadósság problémák hatására jelentős mértékű ingadozások és kockázatok tapasztalhatók, jó alternatívát kínálnak a nyersanyag befektetések, és fontos részét képezik a kiegyensúlyozott befektetési portfóliónak” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A növekedési és államadósság problémák miatt a részvény- és kötvénypiacokon jelentős árfolyam-ingadozásokkal és tartósan magas kockázattal kell számolni, miközben a nyersanyag árak – főként az arany és az olaj esetében – jól láthatóan kiugró árfolyamszinteket értek el. Ezeknek a piaci folyamatoknak a hatásaként a befektetők figyelme is fokozódott a nyersanyag befektetések iránt. „Habár a nyersanyagokat a részvényekhez hasonlóan a magas kockázatú befektetések közé soroljuk, kiválóan alkalmasak a befektetői kockázatok megosztására, és fontos összetevői a kiegyensúlyozott befektetési portfóliónak” – javasolja a befektetési szakember.

„Ennek egyik oka, hogy bár a nyersanyag befektetések a részvényekhez hasonló mértékű emelkedést illetve esést tudnak produkálni, a változás iránya nem feltétlenül megegyező. Az elmúlt 30-40 év piaci mozgásait tanulmányozva elmondható, hogy a részvények és nyersanyagok igen ritkán szenvednek el veszteséget egyazon évben: vagy együtt emelkednek, vagy ellentétes irányú mozgás jellemzi őket. Ezért kiválóan alkalmasak a részvények árfolyamkockázatának ellensúlyozására” – magyarázta Horváth. „Emellett fontos jellemző az is, hogy a nyersanyagok emelkedő infláció esetén is jól teljesítenek, szemben a részvényekkel vagy a kötvényekkel” – tette hozzá a szakember.

nyersanyag mint befektetés

Habár a nyersanyag befektetéseknek számos formája van, ezek közül nem mindegyik elérhető vagy kifizetődő a kisbefektetők számára. A fizikai nyersanyagok esetében könnyen belátható, hogy komoly szállítási és raktározási költségekkel kell számolni – gondoljunk csak néhány hordó olajra, vagy akár pár tonna búzára. Ezzel szemben a nyersanyag kitermeléssel és kereskedelemmel foglalkozó cégek részvényei könnyen hozzáférhetők, ugyanakkor a részvények árfolyamának változása nem kizárólag az adott nyersanyagtól függ – jellemzően le is fedezik ezt a kockázatot –, hanem a cégnek a működési, pénzügyi eredményességétől is. A határidős piacok és árutőzsde pedig – a nagy kontraktus méretek miatt – gyakorlatilag csak a vállalati és intézményi befektetők számára érhető el. Azoknak a kisbefektetőknek tehát, akik nyersanyag befektetésben gondolkodnak, leginkább a különböző nyersanyag indexekre épülő befektetések ajánlottak. Így gyakorlatilag a világ bármely piacán bármely nyersanyaghoz eljuthatunk, akár tőkevédett formában is.

nyersanyagpiacok

A nyersanyag befektetéseknél azzal is számolni kell, hogy az egyes nyersanyagpiacok egymástól meglehetősen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az energiahordozók és az ipari fémek esetében rövid távon a gazdasági növekedés változása határozza meg a nyersanyagkereslet alakulását és ezzel együtt az árakat. Hosszú távon azonban a fejlődő országok - elsősorban Kína - tartósan magas nyersanyagigénye, a készletek szűkössége, valamint a válság miatt elmaradó kitermelő beruházások a nyersanyagárak emelkedését vetítik előre.
A mezőgazdasági áruk (búza, kukorica, szója, stb.) és a haszonállatok szempontjából leginkább a folyamatosan emelkedő népességszám miatti növekvő igény a meghatározó, miközben az időjárás szezonális hatásai rövid távon jelentős árfolyam-ingadozást okozhatnak.
A nemesfémek piacán, speciális helyzete miatt, leginkább az arany érdekes, hiszen árát kevésbé a felhasználása miatti kereslet befolyásolja, sokkal inkább a bizonytalanság és ezzel együtt a kockázatkerülés fokozódása, az alacsony, esetenként negatív reálkamatlábak (USD, EUR), valamint a jegybankok tartalék jellegű kereslete mozgatja.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, a nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte mintegy 230 lakossági fiókkal több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.
A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.
A K&H Alapkezelő idén elnyerte a Money Moon Awards legjobb tőkevédett befektetési alap díját.

főbb adataink:

K&H Bank
2012. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 191 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2521 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,4 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 5,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 103,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,3 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu