Amire külföldről is figyeljünk

A külföldi munkavállalás komoly változás az életünkben. Mielőtt hosszabb időre egy másik országban táborozunk le, érdemes végiggondolni, milyen számlacsomagra, banki szolgáltatásokra van szükség az „új életünkben”. Ne hagyjuk magunkat befolyásolni a nagyobb fizikai távolságtól: tartsuk a pénzügyeinket mindig kézközelben, akárhol is legyünk! Pontokba szedtük, mire figyeljen oda mindenki, aki országhatáron túl próbál szerencsét.

  • Jócskán megkönnyíti ugyanis a dolgunkat, ha távolról is bármikor ránézhetünk a számlánkra, megtakarított pénzünkre. A bankszámlacsomagok és banki szolgáltatások közti választásban fontos szempont, hogy milyen netbank ajánlat kapcsolódik hozzá. 

  • Mindenképp kérjünk sms szolgáltatást, ami a számlamozgásról, kártyahasználatról értesít.

  • Gondoljuk át, szükséges-e fenntartani egy forint alapú bankkártyát. A bankok többségénél ennek külön éves díja is van. 

  • A lakásbiztosítás vagy a közös költség fizetésére érdemes állandó átutalási vagy csoportos beszedési megbízást adni, és nem árt legalább félévente átnézni a limiteket. 

  • Ügyelni kell arra is, hogy legyen elegendő pénz a számlán, amikor a bank hiteltörlesztést vonja le. Igényelhetünk folyószámla-hitelkeret is, így biztosan nem csúszik el a törlesztő részlet megfizetése, vagy bármely, nem tervezett kötelezettség kiegyenlítése.

  • Számoljunk azzal is, ha külföldi banknál vezetett számláról utalunk pénzt az itthonira, annak az átfutási ideje 3- 4 munkanap is lehet.

  • Aki a fizetését euróban kapja, de forintban is költ, annak érdemes devizaszámlájáról a forintszámlára egyszerre átutalni egy nagyobb összeget. Így egy konverziós utalás költségét kell csak megfizetni. Ne feledjük, a forintszámlák közötti utalás díja jóval kedvezőbb, mintha rendszeresen devizaszámláról utalnánk forintszámlára.