amerikai elnökválasztás: kit érdekel?

Miközben a közvélemény-kutatók egyre másra ontják ránk a legfrissebb adatokat az amerikai elnökválasztás lehetséges kimeneteléről, úgy tűnik, a piacokat egyelőre hidegen hagyja a Clinton-Trump párharc. A látható érdektelenség mögött vajon az áll, hogy a piacok már hozzászoktak a kockázatokhoz, vagy a Brexithez hasonlóan a befektetők alulárazzák a kisebb valószínűségű eredmény bekövetkeztét? - teszik fel a kérdést a K&H Alapkezelő szakemberei.

„Befektetőként leginkább a gazdasági adatokra, folyamatokra koncentrálunk, de ne felejtsünk el: a piacok hangulatát, a befektetők kockázatvállalási kedvét, ezen keresztül pedig a tényleges gazdasági folyamatokat is nagyban befolyásolja a politika. A brit népszavazást követően az idei év legnagyobb politikai eseménye az amerikai elnökválasztás, láthatóan még sincs komolyabb hatással a piacokra. A piac, egészen pontosan az S&P500 várt ingadozását mutató - félelemindexként is ismert - VIX-index kifejezetten alacsony értéken áll, ami egyértelműen azt mutatja, hogy a befektetők nem izgulnak túlzottan az elnökválasztás kimenetelén” - mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere. 
 

Habár a két legesélyesebb elnökjelölt gazdaságpolitikai elképzelései között nem is lehetne nagyobb ellentét, ha megnézzük az index mozgását, jól látható, hogy a renminbi tavalyi leértékelése, majd a kínai gazdaság lassulásáról szóló év eleji hírek sokkal nagyobb félelmet keltettek a befektetők körében, mint a közelgő amerikai elnökválasztás. Sőt, jelenleg kifejezetten nyugodtnak mondahatóak a befektetők, miközben a fejlett részvénypiacok a korábbi csúcsok közelében vannak. 

vihar előtti csend?
Azt már a Brexit esetében jól láthattuk, hogy a számtalan kutatás ellenére sem mondható meg előre pontosan egy választás eredménye, a „váratlan”, egészen pontosan kevésbé valószínű esemény bekövetkezte pedig erőteljesen meg tudja mozgatni a piacokat. Jelen esetben Trump a „fekete hattyú”, akinek nyerési esélyei ugyan kisebbek, mégsem zárható ki, hogy ő lesz az új amerikai elnök. Az eddigi retorika alapján arra lehet számítani, hogy Trump győzelme esetén a kereskedelem, a külpolitika és a biztonságpolitika vehet új irányt, miközben már maga a bizonytalanság is rossz hatással van a piacokra. „A befektetők nyugalma azonban mégsem látszólagos, hiszen az elmúlt hónapokban a nagy jegybankok megmutatták, hogy a piac mögött állnak, és folytatják támogató politikájukat, amire jó példa az amerikai jegybank egyre húzódó kamatemelése is” - mondta el a Kovács Mátyás.

„Trump esetleges győzelme esetén nagy valószínűséggel egy darabig a kockázatkerülés határozná meg a befektetők hangulatát: a menekülő eszközök, mint például az arany erősödhetne, miközben a részvénypiacok délnek vehetnék az irányt. A kockázatok ellenére befektetőként továbbra sem szabad, hogy egyedi események befolyásolják, extrém esetben akár meg is határozzák befektetési stratégiánkat, döntéseinket. Éppen az ilyen izgalmasabb időszakokban van arra leginkább szükség, hogy a pillanatnyi kép „mögé” nézzünk, és közép-, hosszú távra érdemes koncentrálni. Hiszen aki pánikol, az könnyen veszíthet egy átmeneti hullám idején” - hívta fel a figyelmet a befektetési szakember.

további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. június 30-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 884 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink: 

K&H Bank 2016. második negyedév:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 242 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 610 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 23 milliárd forint

K&H Alapkezelő 2016. második negyedév:
teljes kezelt vagyon: 1 047 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 893 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 154 milliárd forint

K&H Biztosító 2016. második negyedév:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):  12,18 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 159,3 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,43 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,7 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9950
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu