adózás utáni eredmény: 368 millió forint a K&H Bankcsoportnál, 243 millió forint a K&H Biztosítónál 2012 első negyedévében

A K&H Bankcsoport 2012. első negyedévében 368 millió forint adózás utáni eredményt ért el. Ez az összeg 92%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbi eredménynél, elsősorban a deviza jelzáloghitelek végtörlesztése nyomán alacsonyabb hitelállomány és az árfolyamgát kapcsán elszámolt számviteli hatás miatt. A tisztított adózás utáni eredmény 2012 első három hónapjában 5,2 milliárd forint volt. A nem-teljesítő hitelek aránya 10,3%-ról 12,1%-ra nőtt egy negyedév alatt. A hitelezési veszteségek 9%-kal csökkentek.

A K&H Biztosító elnyerte az Év Fogyasztóbarát Biztosítója díjat. 

„A K&H Bankcsoport adózás utáni eredménye 368 millió forint volt 2012. első negyedévében. Ez az eredmény az előző évhez viszonyítva csökkenést mutat, elsősorban a deviza jelzáloghitelek végtörlesztése nyomán alacsonyabb hitelállomány és az árfolyamgát kapcsán elszámolt hatás miatt. A nem teljesítő hitelek aránya nőtt, a hitelezési veszteség azonban 9%-kal csökkent. Piaci részesedésünk mind a lakossági illetve vállalati betétek tekintetében nőtt, a tőkevédett alapok terén továbbra is piacvezetők vagyunk, piaci részesedésünk 53%.” – mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója.

„Működési költségünk 3%-kal nőtt, magasabb költségek jelentkeztek az új székházba költözés és az új – anyavállalatunk, a KBC által Magyarországon létrehozott - közép-európai adatközpontba való költözés kapcsán. Működési bevételeink 13%-kal csökkentek, a nettó kamatbevétel  elsősorban a deviza jelzáloghitelek végtörlesztése nyomán alacsonyabb hitelállomány, illetve a magas deviza finanszírozási költségek miatt csökkent. A betétállomány a lakossági szegmensben 7%-kal, a kkv területen 15%-kal nőtt éves összehasonlításban. A lakossági hitelállományunk elsősorban a deviza jelzáloghitelek végtörlesztése miatt csökkent, a hitelek iránti kereslet, minden szegmensben – lakossági, kkv, vállalati - továbbra is visszafogott. A hitel-betét arányunk a jelentős magyarországi bankok összevetésében továbbra is a legjobb a magyar piacon; március végén 76,9% volt.” – fűzte hozzá Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi vezetője.

K&H nem auditált, konszolidált eredményei a Nemzetközi Számviteli Szabályok (IFRS) értékelési elvei szerint:

milliárd Ft

2011.

március 31.

2012.

március  31.

változás

(év/év)

adózás utáni eredmény

4,7

0,4

-92,1%

tisztított adózás utáni eredmény

8,3

5,2

-37,6%

működési eredmény céltartalék és bankadó előtt

18,5

13,4

-27,8%

ügyfél hitelek

1661

1538

-7,4%

ügyfél betétek

1599

1634

+2,1%

befektetési alapok állománya

786

716

-8,9%

a hitelportfolió minősége

 

 

 

  nem teljesítő hitelek

9,3%

12,1%

 

  hitelköltségek

1,7%

1,6%

 

tőke és likviditás

 

 

 

  tőkemegfelelési mutató  (bank)

11,2%

12,0%

 

  hitel/betét arány

85,8%

76,9%

 

  szolvencia mutató (biztosító)

163%

164%

 

hatékonyság (bankadóval)

 

 

 

  költség/bevétel arány

48,0%

56,3%

 

  tőkearányos megtérülés

8,3%

0,8%

 

Luc Cools, a K&H Biztosító vezérigazgatója elmondta: “Az „Év Fogyasztóbarát Biztosítója” cím elismerése annak a magas fokú figyelemnek, amelyet az ügyfélelégedettségre fordítunk és az elmúlt évek befektetéseinek, amellyel szervezetünket és szolgáltatási szintünket fejlesztjük. Ez a díj egy mérföldkő a fejlődésünkben, de nem végállomás. A nem-élet biztosítások területén a kgfb kampány eredményeként az állomány csökkent, ennek ellenére a K&H tartja 2. helyezését, 10% fölötti piaci részesedéssel. A casco területén tovább folytatódott a növekedés. Az élet üzletágban a deviza jelzáloghitelek végtörlesztésének hatása érezhető volt, de az erős növekedés a rendszeres megtakarítási termékek tekintetében folytatódott.” 

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, a nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte mintegy 230 lakossági fiókkal többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki. 

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2012. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 191 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2521 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,4 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 5,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 103,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,3 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu