adózás utáni eredmény: 1 milliárd forint a K&H Bankcsoportnál, 1,9 milliárd forint a K&H Biztosítónál 2011-ben

A K&H Bankcsoport 2011-ben 1 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, ami a deviza jelzáloghitelek végtörlesztésének hatása miatt 96%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbi eredménynél. A tisztított adózás utáni eredmény 2011-ben 32,5 milliárd forint volt, amely 16%-os növekedést jelent az előző évhez viszonyítva. A K&H 2011-ben 48,9 milliárd forint veszteséget számolt el a deviza jelzáloghitelek végtörlesztésének 2012. február 28-ig várható és 2012. január 30-ig teljesült hatására. A kedvezőtlen piaci környezet ellenére a működési bevétel 2%-kal nőtt, míg a működési költségek 5%-kal csökkentek éves összehasonlításban. A nem-teljesítő hitelek aránya 9,7%-ról 10,3%-ra nőtt egy negyedév alatt a deviza jelzáloghitelek végtörlesztése miatt. A K&H Biztosító mind az élet üzletágban, mind a nem-élet üzletágban folytatni tudta piac feletti növekedését a negyedik negyedévben is. A K&H Biztosító 1,9 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el 2011-ben, szemben az egy évvel ezelőtti 0,8 milliárd forinttal.

A szektorra a bankadó, a deviza jelzáloghitelek végtörlesztése, az árfolyamrögzítés és a múlt év végén elfogadott, lakossági deviza jelzáloghiteleseket segítő – kormány és bankszektor közötti - megállapodás is nagy terhet rakott. Ennek ellenére a K&H Bankcsoport tisztított adózás utáni eredménye előző évhez képest 16%-kal nőtt, 32,5 milliárd forintra. A K&H adózás utáni eredménye 1 milliárd forint volt 2011-ben, amely 96 százalékkal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában, a deviza jelzáloghitelek végtörlesztésének hatására elszámolt 48,9 milliárd forintos veszteség miatt. Mintegy 28000 ügyfél, a jogosult jelzáloghiteles deviza adósok 30%-a végtörlesztette hitelét. A nem-teljesítő hitelek aránya tovább nőtt, ezúttal a 0,6 százalékpontos növekedést a deviza jelzáloghitelek végtörlesztése okozta.” – mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója.

„A kedvezőtlen piaci környezet ellenére működési bevételünk 2%-kal nőtt, míg működési költségeink 5%-kal csökkentek éves összehasonlításban, amely a szigorú költséggazdálkodás eredménye. A betétállomány minden szegmensben nőtt, a lakossági szegmensben 10%-kal, a kkv területen 9%-kal, a vállalati ügyfeleknél pedig 13%-kal. A lakossági hitelállományunk elsősorban a deviza jelzáloghitelek végtörlesztése miatt csökkent, a hitelek iránti kereslet továbbra is visszafogott. A hitel-betét arányunk a jelentős magyarországi bankok összevetésében továbbra is a legjobb a magyar piacon; december végén 82,0% volt. A befektetési alapok terén újra tudtuk növelni piaci részesedésünket, a zárt és tőkevédett alapok piacán pedig a Bank továbbra is piacvezető, piaci részesedése 52%” – fűzte hozzá Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi vezetője.

A K&H nem auditált, konszolidált eredményei a Nemzetközi Számviteli Szabályok (IFRS) értékelési elvei szerint:

milliárd Ft

2010.
december 31.

2011.
december 31.

változás
(év/év)

adózás utáni eredmény

27,2

1,0

-96,2%

tisztított adózás utáni eredmény (deviza jelzáloghitelek végtörlesztése, bankadó, aszimetrikus ALM eredmény és korábbi évek peres ügyeihez kapcsolódó céltartalékok nélkül)

28,0

32,5

+16,0%

működési eredmény céltartalék és bankadó előtt

79,5

86,5

+8,7%

ügyfél hitelek

1836

1708

-7,0%

ügyfél betétek

1591

1724

+8,4%

befektetési alapok állománya

629

606

-3,7%

a hitelportfolió minősége

 

 

 

nem teljesítő hitelek

8,6%

10,3%

 

hitelköltségek

2,0%

1,7%

 

tőke és likviditás

 

 

 

tőkemegfelelési mutató (bank)

8,4%

11,4%

 

hitel/betét arány

93,7%

82,0%

 

szolvencia mutató (biztosító)

143%

156%

 

hatékonyság (bankadóval)

 

 

 

költség/bevétel arány

47,4%

44,0%

 

tőkearányos megtérülés

12,8%

0,5%

 

Luc Cools, a K&H Biztosító vezérigazgatója elmondta: “A K&H Biztosító 1,9 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el 2011-ben, szemben az egy évvel ezelőtti 0,8 milliárd forinttal. Nem-élet biztosítás területén folytatódott a piac feletti növekedés a negyedik negyedévben is. A kgfb szerződések száma 74%-kal, a casco kötvények száma 51%-kal nőtt. A 2012-es kgfb kampány eredménye megerősítette, hogy a K&H Magyarország második legnagyobb kgfb biztosítója. Az élet üzletágban is tovább fejlődött a növekedés mind a rendszeres díjas, mind az egyszeri díjas termékek területén. Egy újabb eszközalap (Hozamkettős) jegyzése vette kezdetét 2011 őszén, amelybe rekord összeg, közel 7 milliárd forint gyűlt össze. Egész évben több mint 15 milliárd forintnyi egyszeri díjas életbiztosítási jegyzés történt.”

“Örömmel számolhatunk be róla, hogy 2011-es tevékenységünket a nemzetközi pénzügyi szakma is elismeri. A Banker magazine Magyarország legjobb bankjának választotta a K&H-t 2011-ben.” – egészítette ki az éves beszámolót Hendrik Scheerlinck. „Ezen kívül 2011. decemberében a K&H elindította SZÉP kártya programját, valamint az üzleti eredmények mellett ebben az évben is kiemelt figyelmet fordítottunk a társadalmi felelősségvállalásra. Befejeződött a K&H új székházának kivitelezése, 2011-ben felavattuk az épületkomplexumot és elkezdődött a munkatársak beköltözése. Az épületek tervezésénél és megvalósításánál korszerű, élvonalbeli megoldásokat alkalmaztunk, a környezettudatos elveket maximálisan érvényesítve. Ezzel a mintegy 2 350 munkatárs számára egyszerre modern, dinamikus és egészséges munkakörülményeket, inspiráló környezetet teremtünk, s tovább növeljük a K&H, mint munkaadó vonzerejét a meglévő és jövőbeni kollégák szemében.”

K&H Csoport

 

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 236 lakossági fiókkal, valamint közel 390 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.
A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2011. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 194 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2874 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint

K&H Biztosító
2011. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,8 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 103,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,2 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint 

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu