a vírusjárvány 3 legfontosabb tanulsága

Az utóbbi hónapokban a vírusjárvány miatt sok mindent kénytelenek voltunk másképp csinálni, mint korábban. Megtanultuk, hogy nemcsak a saját, hanem mások egészsége is tőlünk függ, rájöttünk, milyen hatalmas ereje van a közös segítségnyújtásnak, és felismertük, hogy a változás nem feltétlenül rossz, hanem új lehetőségeket teremt. Mindezeket az értékeket a korlátozások enyhítésével könnyen elfelejthetjük, de nem érdemes – erre biztat a K&H gyógyvarázs programja.

A korlátozások enyhítése miatt fokozatosan visszaáll a rend az életünkben. „Azokat a fontos dolgokat, amiket a járvány megtanított nekünk, akkor se felejtsük el, ha a későbbiekben látszólag kevésbé lesz rájuk szükségünk. Hiszen a négy fal közé kényszerülve még nagyobb felelősséggel óvtuk önmagunk és mások egészségét, elsajátítottuk a legjobb fertőtlenítési és egészségügyi praktikákat, amikkel megvédtük szeretteinket és környezetünket a megbetegedéstől. Mostanra pedig már nem félünk segítséget nyújtani, hiszen a vírushelyzet megtanította, mekkora ereje van annak, ha figyelünk egymásra, összefogunk. Felismertük, hogy a változás nem feltétlenül rossz, hanem egy lehetőség az alkalmazkodásra, sőt, akár új, kreatív dolgok kipróbálására, hiszen nemcsak átalakítottuk a napirendünket, de különleges hobbikat, edzésformákat, munka- és szórakozási lehetőségeket is kipróbáltunk” – nyilatkozta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

saját és mások egészsége is rajtunk múlik

A vírushelyzet megtanított minket arra, hogy tudatosabban óvjuk saját, valamint mások testi és lelki épségét, azzal, hogy otthon maradtunk, betartottuk a távolságtartási szabályokat, elkerültük a tömeget és rengeteget tájékozódtunk a vírussal kapcsolatos kérdésekben. Emellett ügyeltünk rá, hogy a napi testmozgás se maradjon el, így erkélyen futottuk le a maratont, a kerti medencében úsztuk le a balatoni távot vagy épp táncstúdióvá alakítottuk a nappalit, ezzel is erősítve az immunrendszerünket. Inspiráltunk másokat saját kezűleg készített maszkjainkkal, és azt is megtanultuk, miért kell még a ruhafogasokat és a lábtörlőt is fertőtleníteni. Ezek egy része a jövőben is maradjon velünk, hogy a későbbiekben bármilyen fertőzés vagy akár egy influenzajárvány idején is felkészültebbek legyünk.

mindenki tud segíteni

Az idős szomszédok számára a bevásárlástól a nagyvállalatok több tízmillió forintos adományozási programjáig az elmúlt hónapokban mindenki részt vállalt a vírus megfékezésében és a rendkívüli helyzet könnyebbé tételében. Az ország egy emberként nemcsak pénzadománnyal, termékekkel, szolgáltatásokkal, de még lelki támogatással is segítette az egészségügyben dolgozókat, az online oktatásra kényszerült diákokat. A lelkesítő tapsvihar, a tanulók számítógépes eszközeinek biztosítása, az ingyenes online főző- és edzőprogramok, az otthonmaradásra buzdító kampányok mind-mind bebizonyították, hogy a segítség nem függ sem a kortól, sem anyagi helyzettől, sem bármi mástól. Így a jövőben is bátran tegyünk másokért, még ha az nekünk csak egy kis apróságnak is tűnik.

a változás mostantól lehetőség

Az elmúlt hónapok abban is átformáltak minket, hogy megláttuk a változásban a lehetőségeket is. Más napirendet alakítottunk ki, megtanultunk játszani új hangszereken, elolvastuk a már porosodó könyveinket, belevágtunk a régóta halogatott online cukrásztanfolyamba, miközben a családtagjainkkal legyőztük egymást plankelés közben. Így nemcsak magunkat, hanem a környezetünket is jobban megismertük, a kezdeti bizonytalanságot pedig nyugodtabb otthoni légkör és vidámabb, hatékonyabb munka váltotta fel. Ezt a rugalmasságot, alkalmazkodási képességet a jövőben is érdemes magunkkal vinni, és a váratlan helyzetekre új lehetőségként tekinteni.

a K&H gyógyvarázs programról

A K&H Csoport a gyermekegészségügy elkötelezett támogatója, évről évre tudatosan törekszik arra, hogy a terület változó igényeinek megfelelő lehetőségeket kínáljon az intézetek és szakembereik számára. A K&H gyógyvarázs program keretében 2004 óta közel 686 millió forint értékben, összesen 477 alkalommal kaptak műszereket a kórházak, mentőállomások és háziorvosi rendelők annak érdekében, hogy a gyerekek minél hatékonyabban gyógyulhassanak, és újra egészséges, teljes életet élhessenek.

A K&H Csoport a gyermekek testi gyógyulása mellett lelki egészségükhöz is hozzájárul. A 2013 óta működő K&H gyógyvarázs mesedoktorok program mára az ország egyik legnagyobb önkéntes kezdeményezésévé vált, melynek keretében bárki segítheti a kórházban fekvő gyerekek gyógyulását. Az ország 46 kórházában várják személyesen az önkéntes meseolvasókat, de a K&H gyógyvarázs Youtube csatornáján keresztül videón is.

Kapcsolattartó

KH Kommunikáció

  • sajto@kh.hu