a vállalkozások már megint nem látják az alagút végét

„Jelentősen megváltozott a hazai vállalkozások eddigi véleménye a válságból való kilábalásról. Míg korábban a kkv-k többsége úgy látta, hogy a gazdasági visszaesés már elérte mélypontját, és a stagnálás mellett egy jelentős részük a javulásban tudott gondolkodni, addig most a cégek háromnegyed része látja úgy, hogy még nem érte el a válság a mélypontját, ami gyakorlatilag a 2009-es állapotot tükrözi” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

„A 700 hazai kkv vezetőjének megkérdezésével történt felmérésünk azt mutatja, hogy a hazai vállalkozások túlnyomó többségének (89%) életére hatással volt az elmúlt három év gazdasági visszaesése. Legáltalánosabb problémaként főként a megrendelések visszaesését, ezt követően pedig a vevői nemfizetéseket jelölték meg a cégvezetők. A harmadik leggyakoribb nehézségként – nyilván az első kettővel szoros összefüggésben - a likviditási nehézségeket emlegették a vállalkozások, ezt követően pedig a finanszírozási források elapadása jelentett kihívást a hazai kkv-knak. A válságban érintett vállalkozások mintegy ötöde jelezte, hogy problémái adódtak a beszállítók számláinak kifizetésével” – tájékoztatott a kkv szakember.

A fentiek alól csupán a mezőgazdasági cégek tekinthetők kivételnek, mivel náluk az átlaghoz képest jóval kevésbé jellemző a megrendelések visszaesése – ezt csupán a harmadik helyen emlegették. Az agrár szektorban főként a vevők pénzügyi teljesítésének elmaradása, valamint az ezek nyomán jelentkező finanszírozási nehézségek jelentették a fő problémát.

A folytatást illetően az eddigieknél jóval borúsabb jövőkép jellemzi a vállalkozásokat, hiszen most 2009-hez hasonlóan újra azok a cégvezetők vannak többségben (74%), akik úgy gondolják, hogy még nem értük el a mélypontot, további romlásra lehet számítani. Hasonló tendenciát tapasztaltunk a saját cégük helyzetének megítélésében is. Míg tavaly év elején a vállalkozások többsége (56%) stagnálásra, és 28%-uk kifejezetten javulásra számított saját cégét illetően, és csupán 14% gondolta, hogy tovább romolhat a helyzet, addig most a pesszimista és optimista vállalkozások aránya megfordult. Jelenleg a vállalkozások 15%-a szerint javulhat rövid távon a cége helyzete, míg 51% stagnálásra számít, és minden harmadik vállalkozás még a jelenlegi helyzet romlásával számol.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a pályázati tanácsadásra, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 236 lakossági fiókkal, valamint közel 390 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.
A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2011. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 194 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2874 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint

K&H Biztosító
2011. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,8 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 103,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,2 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu