a Trump sztori igazi vesztesei

Miközben a világ szeme a két gazdasági óriáshatalom, Amerika és Kína csatározására figyel, a feltörekvő részvénypiacok komoly visszaeséstől szenvednek. Ez azonban nem tart örökké – sőt! Bár a gazdasági kilátások javulása egyelőre még várat magára, a jelenleg beárazott pesszimista hangulathoz képest már egy apró pozitív elmozdulás is felfelé húzhatja a feltörekvő részvénypiacokat – mutat rá a K&H Alapkezelő. 

„A kereskedelmi háború kiszélesedése miatti piaci félelem a feltörekvő országok kilátásait erőteljesen beárnyékolja, ami a részvényárfolyamokon is mély nyomott hagyott: a januári csúcshoz képest már 20%-ot esett az MSCI feltörekvő piaci index, jelentősen alulteljesítve a fejlett piaci indexet. A tavalyi év kiemelkedő teljesítménye után ezzel teljesen lekerült a vonzó befektetési célpontok listájáról a feltörekvő részvénypiac” - tájékoztatott Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. 

„A piacok múltbeli viselkedését vizsgálva bízhatunk abban, hogy a feltörekvő piacok gyengélkedése már nem tart sokáig, hiszen az amerikai és feltörekvő piacok 3 hónapra visszatekintő hozamkülönbsége jelenleg már extrém szint közelében tartózkodik: 10%-nál nagyobb alulteljesítés ugyanis nem jellemző. A lassan normalizálódó helyzethez persze a gazdasági kilátások javulása is szükséges, amit akár konstruktív amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások vagy a dollár gyengülése is kiválthat” – mondta el Hajósi Péter. „Bár ezekre egyelőre nincs túl sok remény, azt is látni kell, hogy a befektetők a feltörekvő részvényeszközök eladására játszanak, tehát már szinte mindenki alulsúlyozza őket. Így akár már a pesszimista forgatókönyveknél csupán kissé kedvezőbb hírek is pozíciózárásokhoz és a fejlett piachoz felzárkózó feltörekvő piaci tőzsdemutatókhoz vezethet” – mutatott rá a befektetési szakember. 

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu