a tőkepiacok optimizmusa a reálgazdaságban is folytatódhat K&H trendmonitor 2013. Q1

A nagy jegybankok likviditásbővítő intézkedései tavaly egyértelműen pozitív hatással voltak a tőkepiacokra. A kedvező hatások idén már a reálgazdaságban is jelentkezhetnek, és ebben az esetben folytatódhat az emelkedés a részvénypiacokon. A magyar tőke- és pénzpiacokon már most az van a figyelem középpontjában, hogy ki lehet az új jegybankelnök” - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A közlemény videó anyaga az alábbi linkeken elérhető megnézésre vagy letöltésre: 

https://www.dropbox.com/s/73o1xmwhz8trdj1/K%26H_trendmonitor_2013_Q1_VNR.mov

https://www.dropbox.com/s/fg2euucj6t003pq/K%26H_trendmonitor_2013_Q1_VNR.mpg 

https://www.dropbox.com/s/psh70zh3ugt04tc/K%26H_trendmonitor_2013_Q1_VNR.wmv

 „A tőkepiacokon már tavaly megmutatkozó optimizmus arra épült, hogy a jegybanki beavatkozások hatása az előttünk álló negyedévben a reálgazdaságban is megmutatkozhat. Várokozásaink szerint ezt az optimizmust a reálgazdasági folyamatok visszaigazolják, így az első negyedévben is folytatódhat az emelkedés a részvénypiacokon” – hangsúlyozta Horváth István. 

Az Egyesült Államokból egyre kedvezőbb makrogazdasági adatok érkeznek, a munkaerő-piaci és az építőipari adatok is kedvezően alakulnak, így idén a költségvetési vita átmeneti rendezéséhez elfogadott megszorítások ellenére is 2% feletti gazdasági növekedés várható. A kínai gazdaság lassulásával kapcsolatban újból és újból felmerülő aggodalmak is lecsendesültek, mivel minden jel szerint sikerült elkerülni a hirtelen gazdasági visszaesést (hard landing), és a további kilátásokat illetően szintén javulásra lehet számítani. Az eurózónában ugyan ennél valamelyest borúsabb a kép, hiszen a reálgazdaság továbbra is nehéz helyzetben van. Sok tagállamban 2013-ban is recesszióval kell számolni, és a legfrissebb előrejelzések szerint az euróövezet számottevő növekedése csak 2014-ben várható. Az azonban mindenképpen pozitív fejleménynek tekinthető, hogy nem romlik tovább a növekedési kép, a kötvénypiacokon is nyugalom honol az EKB tavaly szeptemberi bejelentései óta, és a spanyol és olasz hosszú lejáratú kötvényhozamok is hónapok óta nem látott alacsony szintekre süllyedtek.

„Az előttünk álló negyedévben tehát a jelenlegi optimista hangulat folytatódására lehet számítani. A jó hangulatban persze nem kizárható, hogy a piacok lefelé korrigálnak, ha nagyobb trauma éri a befektetőket. Ilyen „banánhéj” lehet, ha az USA-ban túlfeszítik a vitát február-márciusban a költségvetési szakadékról (fiscal cliff) vagy az adósságplafonról (debt-ceiling). Ugyanakkor a decemberi kompromisszum alapján várhatóan a politikának újból sikerül majd megoldást találnia. Ezzel egy időben Európában az olasz választások és Spanyolország küszöbön álló pénzügyi segítségkérése mozgathatja majd meg jelentősebben a piacokat. Ez utóbbi valójában akár pozitív is lehet a tőkepiacok szempontjából, hiszen ezzel az ESM a gyakorlatban is bizonyíthatná működőképességét” – mondta el a befektetési szakember. 

A tavaly több szempontból is fordulóponthoz érkezett európai uniós válságkezelés folytatását a tervek szerint egyrészt bankunió létrehozása, másrészt az eurózóna fiskális és politikai integrációja jelentené. Ez utóbbi ugyan 2013-ban még várhatóan nem lesz napirenden, a bankunió megteremtésével kapcsolatban azonban már idén is történhetnek konkrét előrelépések, mint például a közös bankfelügyelet és betétbiztosítás létrehozása. Ennek elérésével egyrészt helyreállna az eurózónában a pénzügyi unió, másrészt a perifériás országok pénzügyi stabilitása is nagyban javulna.   

Magyarország
„A magyar gazdaság idei kilátásai gyengék. Várhatóan 2013-ban is folytatódik a recesszió, mivel mind a külső, mind a belső kereslet gyenge, illetve a jó ideje csökkenő beruházási tevékenység további visszaesésére számítunk. A képet javíthatja, hogy a kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhetően a hazai eszközök alapvetően erősek tudtak maradni. Örvendetes az a tény is, hogy az infláció mértéke mérséklődött, amivel együtt a jegybank is tovább tudja csökkenteni a jegybanki alapkamatot. A túlzottdeficit-eljárás várható megszűntetésével pedig megnőhet a gazdaságpolitika mozgástere, és új források állhatnak majd rendelkezésre a gazdaság élénkítéséhez. A magyar pénz- és tőkepiacokon máris az van a figyelem középpontjában, hogy ki lehet az új jegybankelnök, és milyen új elképzelésekkel, tervekkel érkezhet. Az eddigi kommunikáció alapján a gazdaságpolitika a korábbinál sokkal toleránsabb lesz egy esetleges forintgyengüléssel szemben, amit már most elkezdtek árazni a tőkepiacok” – emelte ki Horváth István.

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1900 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 123 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő
A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 209 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2357 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 14,6 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2012. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon:  744,8 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  118,1 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon:  624,1 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,6 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,1 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu