a tartósan alacsony kamatkörnyezet a magasabb hozam felé mozdítja a befektetőket

a K&H befektetői felmérés eredményei

A lakossági befektetők nagy része befektetési alapokban tartja pénzügyi tartalékait, amelyek közül a biztonságos megoldások a legnépszerűbbek. Az alacsony kamatkörnyezet zavarja a megtakarítók túlnyomó többségét, ezért jelentős részük növelte a magasabb hozamot ígérő eszközök arányát. Bár még jelenleg viszonylag alacsony az eho-mentes alapok aránya, de sok befektető tervezi a megtakarítások ezen típusának növelését a jövőben – derül ki a K&H tavaszi befektetői felméréséből

A K&H befektetői klub országos rendezvénysorozat alkalmával idén tavasszal több mint 2000 prémium, azaz az átlagosnál nagyobb megtakarítással rendelkező magánbefektetőt kérdeztek meg arról, milyen típusú eszközökben tartják megtakarított pénzüket, miért választják a befektetési alapokat, illetve hogyan befolyásolta megtakarítási szerkezetüket a tartósan alacsony kamatkörnyezet. „Az eredményekből az látható, hogy a prémium ügyfelek körében első helyen a befektetési alapok (35%), második helyen a bankbetétek (24%) a legnépszerűbb megtakarítási formák. Ezeket követően azonos arányban, minden tizedik magánbefektető tartja pénzügyi tartalékait államkötvényben, befektetéssel kombinált biztosításban, részvényekben és devizában” – részletezte az eredményeket Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. 

A befektetési alapokkal rendelkező válaszadókról elmondható, hogy egy meglehetősen tapasztalt ügyfélkörről van szó, többségük (54%) ugyanis már több mint 5 éve rendelkezik ilyen fajta megtakarítással, és csupán további 7%-uknak van kevesebb, mint egy éve befektetési alapja. Az alapvetően óvatos ügyfélkör leginkább a tőkevédett és a biztonságos befektetési alapokat választja. Ugyanakkor a kényelem és a hozzáértés is fontos szempont, hiszen 13%-13% azért tartja megtakarításait befektetési alapokban, mert az nem igényel napi szintű odafigyelést a részükről, és mert a szakemberek leveszik a döntési terhet a vállukról.

A tartósan alacsony kamatkörnyezet kimozdította a befektetőket, akik inkább a magasabb hozam lehetőségét nyújtó eszközök felé fordultak. „A válaszokból is az derül ki, hogy a csökkenő kamatszint nagymértékben befolyásolja az ügyfelek megtakarítási szokásait. A megkérdezett magánbefektetők többsége (54%) már növelte a betétnél magasabb hozampotenciállal rendelkező eszközök arányát, míg közel egyharmaduk (34%) - bár zavarónak tartja az alacsony betéti kamatkörnyezetet - egyelőre még nem változtatott megtakarítási szerkezetén” – mondta el Zobor Zsuzsanna.

„A jövőbeli tendenciákat jól jelzi, hogy míg jelenleg a válaszadók nagy részénél (3/4-nél) jelenleg 50% vagy az alatti az adómentes eszközök aránya, többségük (72%) már tervezi növelni a kamatadó- és/vagy eho-mentes megtakarítások arányát” – tette hozzá a szakember.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 222 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,2 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. március 31-én:
teljes kezelt vagyon: 917,6 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 795,4 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 122,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 122,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu