a rossz híreknek is van jó oldala

Érdekes kettősség uralta a piacokat az utóbbi hetekben. A  világgazdaság teljesítményére nézve rossz hírek láttak napvilágot, ez a jegybankokat is óvatosságra intette, így a piacokon több volt a vásárló, mint az eladó, a részvényárfolyamok feljebb mentek - derül ki Hajósi Péter, K&H alapok kezelőjének befektetési igazgatójának összeállításából. Bár rövid távon lehet egy megingás az elmúlt időszakban látott emelkedés után, de még mindig a részvényeket érdemes figyelniük a megtakarítóknak.

A kedvezőtlen hírek lettek a jó hírek, pontosabban a rosszaknak a jó oldalát nézik világszerte a befektetők - röviden ez jellemezte a pénz- és tőkepiacok utóbbi heteit. Hajósi Péter, K&H alapok kezelőjének befektetési igazgatója szerint a koronavírus-járvány az új vírusvariánsok miatt több országban lendületet kapott, például az Egyesült Államokban vagy Izraelben. Ezért a járványkorlátozások tavaszi enyhítése után például számos államban újabb szigorítások kerültek napirendre. 

felemás helyzet

„A járvány terjedésének gyorsulása kedvezőtlen az adott országok gazdaságára nézve, ugyanakkor a tavalyi, teljes lezárásokhoz hasonló lépésekre most még nem volt szükség. Közben pedig az egyre gyorsabbá váló infláció miatt kamatemelést fontolgató központi bankok, köztük is elsősorban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed halogatja a szigorítást. Tehát a korábbinál visszafogottabb járványkorlátozások és a beharangozott kamatemelések csúszása jó helyzetet teremtett a befektetők számára. A részvénypiacokon ezért volt emelkedés” - tette hozzá a szakember. 

Persze az elképzelhető, hogy az elmúlt időszakban látott árfolyamemelkedés után lesz egy kisebb korrekció, ám az, hogy az amerikai monetáris szigorítás, vagyis kamatemelés várat magára, támaszt adhat a részvénypiacnak. A teljes részvénypiaci mezőnyt nézve vannak azért eltérések. Egyelőre a járvány miatt az elmúlt egy-másfél évben gyengén szereplő szektorok, például a szállodaipar még nem tért vissza a pandémia előtti szintre, de a technológiai ágazat továbbra is jól teljesítenek. Hajósi Péter szerint összességében továbbra is indokolt az óvatosság a piacokon, de az látszik, hogy a részvénypiacok továbbra is jó alternatívát kínálnak megtakarításoknak, például a befektetési alapokon keresztül.

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül befektetési tanácsadásnak. Az alapok részletes leírását és befektetési politikáját az adott alap Tájékoztatója és a Kezelési Szabályzata tartalmazzák, melyek elérhetők magyar nyelven a K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a www.khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alapok Kiemelt Befektetői Információi/Kiemelt információkat tartalmazó dokumentuma felől mely az alapok alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagukban azonban nem adnak teljes körű leírást az alapokról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra! A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a Vezető Forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegyek hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem - kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg, továbbá az adószabályok a jövőben változhatnak, ideértve új adónemek bevezetését is. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az alapokat a KBC Asset Management NV Magyarországi Fióktelepe - a K&H alapok kezelője kezeli, amely a PSZÁF – III/100.058/2002. és az MNB H-EN-III-70/2014 számú engedélye alapján gyakorolja tevékenységét. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. tevékenységi engedélyének száma engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata.

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu