a reálbér csökkenés ellenére is várható év végi felfutás a megtakarításokban

a K&H szakértői véleménye

Az év vége rendszerint a megtakarítások fellendülését hozza a K&H szakértői szerint. Az ebben az időszakban kapott pluszjövedelmek elsősorban a tbsz és nyesz számlákat gyarapítják, de népszerűek az akciós betétek is. Az idén még a megtakarításokat gazdagíthatja az a nettó jövedelemnövekedés, amelyhez a társadalombiztosítási plafon elérése után juthatnak a munkavállalók.

Az év utolsó két hónapját gyakran az ünnepi költekezések időszakaként könyveljük el. De ez a 13. havi fizetések, jutalmak, bónuszok ideje is, és sokan készítenek ilyenkor számvetést az év közben felhalmozódott pénzükről is. Az év végét ezért rendszerint a megtakarítások fellendülése is jellemzi.

A K&H tapasztalatai szerint ebben az időszakban felfutás figyelhető meg a tartós befektetési (tbsz) és nyugdíj-előtakarékossági számlák (nyesz) nyitásában. Az ügyfelek kihasználják a befizetés adózási szempontból optimális időpontját. Azok pedig, akik már rendelkeznek ilyen számlákkal, a végső befizetéseket időzítik ekkora. November-december táján valamelyest megnő a kereslet a megtakarítási életbiztosítások iránt is, és az akciós betétekről is gyakrabban érdeklődnek az ügyfelek.

„A reálbérek és a háztartásoknál maradó jövedelmek csökkentek ugyan, de várhatóan ebben az évben sem marad el a megtakarítások év végi fellendülése, még ha a mértékét a korábbi évekénél kisebbre valószínűsítjük is. A jelenlegi adójogszabályok szerint ebben az évben még a munkavállalók bizonyos körénél a társadalombiztosítási plafon elérését követően növekszik a nettó jövedelem az év utolsó hónapjaiban. Ez a plusz jövedelem rendszerint a megtakarításokat gyarapítja” – mondta el Dr. Bába Ágnes a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese.

„A K&H ügyfelei az év végén átlagosan több százezer forintot helyeznek el akciós betétekben. Az idén egyebek mellett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz kapcsolódó akciónk iránt várunk kiemelt érdeklődést. Előtérbe kerülnek az adómegtakarítást lehetővé tevő megtakarítások, ennek köszönhetően a tbsz, nyesz számlákat átlagosan akár több millió forintos megtakarítások is gazdagíthatják majd” – ismertette Dr. Bába Ágnes.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1900 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 123 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 209 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2357 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 14,6 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,6 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,1 milliárd forint

Kapcsolattartó

Lesti Mónika

Kommunikációs igazgatóság
  • 06 1 328-9181
  • monika.lesti@kh.hu
  • www.kh.hu