a politika döntheti el, merre mozdulnak a piacok

K&H trendmonitor 2017. II. negyedév

A gyorsuló gazdasági növekedés és infláció a részvénypiacok irányába tolja a befektetőket, hiszen jelenleg a kötvény és pénzpiaci befektetésekkel többnyire csak negatív reálhozam érhető el. A politikai kockázatokkal sem árt azonban tisztában lenni, ami a következő hónapokban meghatározhatja a piacok irányát – tanácsolja a K&H Alapkezelő.

Kedvezően indult az idei év a befektetések számára, hiszen a fejlett és a feltörekvő piacokon is jó hozamokat lehetett elérni. Emellett fontos mérföldköveken vagyunk túl, hiszen a holland parlamenti választások a szélsőséges erők visszaszorulását hozták, a Fed márciusi kamatemelése pedig megerősítette az amerikai gazdaság kedvező teljesítményét.

„Az előttünk álló negyedévnek is kedvező növekedési kilátásokkal indulunk neki, hiszen az európai konjunktúrajelentések alapján a szolgáltató és a feldolgozóipari szektor várakozásai többéves csúcsot értek el, várhatóan folytatódik az amerikai gazdaság fokozatos növekedése is, és az inflációs mutatók is jelentősen élénkültek. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi gyorsuló inflációs és növekedési környezet alapvetően a részvény típusú befektetéseknek kedvez, miközben a világ szinte bármely pontján már csak negatív reálhozam érhető el a kötvény és pénzpiaci befektetésekkel” – tájékoztatott Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere

jelentős politikai kockázatok

Az előttünk álló hónapok kedvező gazdasági kilátásai mellett a politikai bizonytalanságokra is oda kell figyelniük a befektetőknek – Európában és Amerikában egyaránt –, hiszen ezek fogják eldönteni, milyen irányba mennek tovább a piacok. Míg az öreg kontinensen a francia választások, majd az őszhöz közeledve a német választások növelik a kockázatokat, addig a tengeren túlon Trump elnök költségvetés-élénkítő intézkedéseinek megvalósításával kapcsolatban merül fel egyre több kérdőjel. „Habár a kockázatok mindkét gazdaságot érintik, a várakozások ellentétesek. Míg az USÁ-ban az új elnök megválasztását követő felfokozott pozitív várakozások beragadtak, és a tényleges intézkedések inkább csalódást jelenthetnek a piacok számára, addig uniós szinten a választások jelentette kockázatok előbb-utóbb eltűnhetnek az árfolyamokból, így a választásokon túllendülve fellélegezhetnek az európai részvénypiacok” – hangsúlyozta ki Kovács Mátyás.

Magyarország: szemben a trenddel

Az idei évre a gazdaság igen impozáns, 3% fölötti növekedése várható. Ennek motorja egyrészt a gyorsuló bérnövekedésnek köszönhetően növekvő lakossági fogyasztás, másrészt pedig az élénkülő vállalati és kormányzati beruházások, amelyeket az EU-s források gyorsított lehívása is elősegít. Eközben az infláció is látványosan felgyorsult. „A kedvező gazdasági növekedés és gyorsuló infláció ellenére az MNB továbbra is a gazdaság élénkítésének irányába mozdul, hiszen az állampapírpiaci hozamszintek és a bankközi kamatszintek alacsonyan tartásával a fogyasztás és hitelezés ösztönzése valósul meg” – tájékoztatott Kovács Mátyás. A kedvező makrogazdasági kilátások ellenére sem számítunk azonban arra, hogy a hitelminősítők a közeljövőben javítanának Magyarország kockázati besorolásán, mivel a befektetői környezet kiszámíthatóságával kapcsolatban még van hova javulni” – tette hozzá a szakember.

további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 705 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

K&H Bank 2016. év végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 260 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 826 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 39,2milliárd forint

K&H Alapkezelő 2016. év végén:
teljes kezelt vagyon: 971,6 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 811,1 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 160,5 milliárd forint

K&H Biztosító 2016. év végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 13,4 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 158 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 4,3 milliárd forint