a nyári táborok önállóságra és pénzügyi tudatosságra tanítanak!

A tanév vége nemcsak a közel 11 hetes nyári szünet közeledtét jelzi, sok család számára komoly fejtörést is okoz.  A gyerekek vágyakkal telve kezdik meg a szünidőt, a lehetőségek azonban határokat szabnak. Egy négy tagú családnak minimum 300 ezer forinttal kell kalkulálnia, ha közös nyaralást és táborozást terveznek a csemetéknek. A tartalmas időtöltés alapos pénzügyi megfontoltságot igényel, ezért a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői utána jártak, idén milyen költségekkel kell számolni. 

Június 15-én befejeződik a tanév, több mint 745 ezer általános iskolás számára megkezdődik a nyári szünet. Sok szülőnek ez súlyos nehézséget jelent és rengeteg nagyszülő most áll csak igazán „munkába”. A családok átlagosan egy vagy két hetet töltenek közös pihenéssel, nyaralással. A fennmaradó hetekre azonban meg kell oldani a kisebb gyermekek elhelyezését, programját. Egy négy tagú családnak, ahol két kisiskolás van és két hét közös nyaralást tervez, a fennmaradó nyolc hetet pedig táboroztatással kívánja megoldani, mélyen a zsebébe kell nyúlnia: ez 300 ezer forinttól akár félmillió forintot is jelenthet.

„A nyári szünet öröm a gyermeknek és részben megoldandó feladat a szülőnek. Érdemes fontossági sorrend közös felállításával kezdeni. Az élmény, a tartalom, az esetleges fejlődési lehetőség mellett a tábor ára is alapvető szempont. A gyerekek számára az ár – érték arány, mint hasznos kifejezés, és szemlélet most bevezethető. Fontos, hogy nem csak a vásárlások alkalmával, de a szolgáltatások igénybevételénél is egy tudatos döntési folyamatot mutassunk, tanítsunk nekik. A nyári szünet rengeteg alkalmat kínál a szülőknek az iskolán kívüli látókör bővítésére.” – fogalmazott Horváth Magyary Nóra, a K&H Bank kommunikációs igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

A szünidő első heteiben még sok iskola biztosít valamilyen tábort, de ezek már önköltségesek, átlagosan napi 8000 forintba kerülnek étkezéssel. Az önkormányzatok és a helyi sport klubok is várják a gyerekeket, ezek hetente 30 ezer forintba kerülnek. Kicsit drágábbak a tematikus művészeti táborok, ahol az eszközhasználat miatt nőnek a kiadások. Jóval költségesebbek az „ottalvós” tematikus táborok, amelyek közül a legnépszerűbbek a sport, nomád és különböző szerepjátszó témák köré épülnek. Az elhelyezés színvonala befolyásolja az árfekvést, de mindenképpen 40 ezer forint feletti összeggel kell számolni hetenként, gyermekenként.

A szervezők gyakran biztosítanak testvérkedvezményt, ezek mértéke maximum 10-15 százalék.  Emellett a nagyszülők aktív részvétele a nyári hetekben komoly költségcsökkentő lehet, hetente akár 20 ezer forintot takaríthat meg a család, ami a gyerekek számával arányosan nő, így három gyerek esetén már közel a minimálbér összege megspórolható.

A nyári időszak másik fontos pénzügyi vonatkozású kérdése a gyermekek önálló pénzhasználatával függ össze. Ha eddig nem is történt meg, a nyári táborok során szinte biztos, hogy megjelenik a zseb-, vagy költőpénz „intézménye”. A profitline.hu online portál kalkulátora szerint 6000 forint az ideális összeg, amit a gyerekek képesek kezelni. Az iskolásoknak a pénzkezeléshez, biztonságban tartáshoz, okos és tervezett költéshez tanácsra, tudásra van szükségük. A nagyobbak már rendelkezhetnek tapasztalatokkal, de a kisebbek még sötétben tapogatóznak. Fontos őket segíteni abban, hogy a tábor utolsó napjaira se maradjanak fagyi pénz nélkül. Az utazás előtt érdemes a pénz biztonságáról is beszélnünk a gyerekekkel, mivel a táborozás ideje alatt ő maga felel majd a rábízott pénzért, körültekintőnek kell lennie, hol tartja, mikor veszi elő és kinek beszél róla.

Magyarországon közel 200 ezer gyerek táborozik évente a táborfigyelő.hu adatai szerint, akik közel 800 tábor között válogathatnak. A paletta rendkívül színes: a több mint 150 lovas, 120 kaland, 130 nyelvi, 130 öko tábor mellett média, kreatív, sakk, vitorlás, evezős, falmászó, repülő, hagyományőrző, régész, mese és modellező foglalkozások is várják őket. Ugyanakkor érdemes időt szánni rá és végignézni a lehetőségeket, hiszen egyre elterjedtebb hazánkban is a nagyobb cégek által kínált programozó, robotikai vagy más informatikai téma köré épülő ingyenes táborok, amelyek nemcsak a családi büdzsét kímélik, hanem kiváló alkalmat nyújtanak az iskolásoknak, hogy játékos formában szerezzenek nagyfokú ismereteket. 

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedőről

A K&H Csoport társadalmi szerepvállalásának részeként 2010-ben indította útjára a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőt. A program célja, hogy a magyarországi általános iskolások pénzügyi, gazdálkodási ismereteit gyarapítsa. A vetélkedő programja évről évre egyre több diákot vonz országszerte. A verseny indulásától a nevezések száma mintegy megtízszereződött, 2017-ben immár 6817 fő részvételével zajlott a verseny. 2010 óta a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőre összesen 533 településről 992 iskola csapata pályázott. Ez összesen több mint 30.000 résztvevő általános iskolás diákot jelentett. A K&H Csoport a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő programjával az általános iskolai korosztály pénzügyi tudatosságra nevelését kívánja előre mozdítani annak érdekében, hogy a jövő generációjának képviselői okos pénzügyi döntéseket hozhassanak.

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4100 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését 1760 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2017. március 31-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 671 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

Főbb adataink:

K&H Bank 2017. I. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 269 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 876 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,1 milliárd forint

K&H Biztosító 2017. I. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,2 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 162,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,14 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,85 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • www.kh.hu