a Növekedési Hitelprogram második szakasza tartós GDP növekedést eredményezhet

„A Növekedési Hitelprogram alacsony kamatköltségének köszönhetően mintegy 30%-kal csökkent a cégek pénzügyi terhe, ami durván 50 milliárd forintos megtakarítást jelent a programban részt vevő vállalkozások számára. A második szakasz legfontosabb eredménye az lehet, hogy a hosszabb futamidő miatt megjelennek a kapacitásbővítő beruházások, amelyek tartós GDP növekedést eredményezhetnek” - mondta el Hodina Péter a K&H Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.

A Növekedési Hitelprogram első szakaszának két fő pozitívumaként az alacsony kamatozást és a kedvező futamidőt emelte ki Hodina Péter a K&H éves szakmai rendezvényén. A lejárati struktúra eltolódásával a piaci futamidő átlagosan két évvel növekedett, így a forgóeszközhitelek jellemzően 3-5 éves, a beruházási hitelek pedig 8-10 éves futamidővel valósultak meg. A program alacsonyabb kamatköltsége miatt átlagosan közel 30%-kal kisebb pénzügyi teher nehezedik jelenleg a vállalkozásokra, ami durván 50 milliárd forintos megtakarítást jelent a cégeknek. Márpedig ez a cégeknél megmaradó összeg egyértelműen javítja a cégek pénzügyi helyzetét. Nemcsak a cash flow-t, de a hitelkapacitást is javítja, így a későbbiekben, a program befejezését követően is könnyebben juthatnak majd beruházási hitelhez a cégek. Emellett pedig Fontos azonban megjegyezni, hogy mivel a program a kkv törvény hatálya alá tartozó cégeket érintette, ezért jó néhány olyan magyar tulajdonú vállalat kiszorult, amely bár tipikusan kkv-nak minősül, de statisztikai létszáma meghaladta a 250 főt. 

Már az első fázisban meglepően magas, közel 40%-os volt a beruházási hitelek aránya, ezeket azonban döntően amortizációpótlásra, illetve tipikusan gépberuházásra használták fel a kkv-k. Ezért az első szakasz hirtelen, ugrásszerű növekedést eredményezett ugyan a kkv hitelezésben, azonban csak a második fázissal együtt várható, hogy a folyamatosan csökkenő hitelállomány trendje tartósan megfordul. Mivel a második szakasz hosszabb futamideje miatt egyre nagyobb számban jelennek meg kapacitásbővítő beruházások, ezért az első fázis döntően egyszeri GDP hatását követően a második fázis eredményeként tartós GDP emelkedést is feltételezünk. „A második szakaszban a piaci becslések szerint eddig mintegy 400 milliárdnyi hiteligénylés érkezhetett a bankokhoz, amelyből a K&H-hoz eddig közel 40 milliárd forint hitelre szóló igény futott be a vállalkozásoktól. Az iparágak közötti igények megoszlását a korábbiakhoz képest változatlannak látjuk, tehát továbbra is a mezőgazdasági, a feldolgozóipari és a kereskedelmi cégek aktívabbak” – tájékoztatott a szakember. 

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 220 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését közel 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2576 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 16,2 milliárd forint

K&H Biztosító 
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,3 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 115,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611, 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu, sajto@kh.hu
  • www.kh.hu